Confidenţialitate

Guvernul va adopta Codul Administrativ prin OUG

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, marți, în debutul ședinței de Guvern, că marți va fi adoptat, prin ordonanță de urgență, Codul Administrativ.

„Adoptăm astăzi (marți – n.r.) noul Cod administrativ, un proiect important pentru modernizarea administrației publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanții structurilor asociative. Prin acest act normativ creem un cadru unitar și punem într-o formă mai clară, mai coerentă, mai simplificată, reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative. Prin noile prevederi vom institui mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituțiile publice, atât la nivel central, cât și la nivel local”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern, de marți.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Pentru mai multă eficiență și transparență vom stabili o procedură mai clară și termene reduse pentru numirea în funcție a unui membru al Guvernului, în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului”, a completat premierul.

În urmă cu câteva ore, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie ceruse guvernului să nu adopte Codul Administrativ prin ordonanţă de urgenţă.

Nu am fost consultaţi, spune Bogdan Șchiop, secretarul general al federaţiei.

În opinia sa, documentul – care are peste 300 de pagini – ar transforma administraţiile locale în nişte feude ale ordonatorilor de credit.

Codul Administrativ, considerat a fi un instrument prin care aleșii locali vor fi fidelizaţi, prevede indemnizaţii speciale pentru aceştia după încetarea mandatului.

Excepţie vor face doar edilii condamnaţi definitiv pentru fapte penale.

Sumele vor fi suportate din bugetul de stat.

O altă prevedere importantă este cea care dă drept etnicilor minoritari să folosească limba maternă în administrație.

Până acum acest lucru era condiționat de mărimea comunității minoritare. Aceasta trebuia să reprezinte minim 20 la sută din populația localității sau a județului.

Partidele din Opoziţie au invocat politizarea excesivă a administraţiei locale.

Proiectul a primit aviz negativ din partea Consiliului Consultativ, iar în noiembrie anul trecut, judecătorii CCR au admis sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Opoziţiei cu privire la introducerea pensiilor speciale şi articolul privind folosirea limbii minorităţilor în administraţia locală sunt neconstituţionale.