Guvernul reclamă compania Holzindustrie Schweighofer la Parchetul General

Ministerul Mediului a sesizat Parchetul Instanței Supreme în privința unor nereguli la compania austriacă Holzindustrie Schweighofer.

Aceasta ar fi primit de la alte firme lemn tăiat ilegal și nu ar fi înregistrat toată cantitatea primită la procesat.

În perioada 7 mai – 12iunie, Ministerul Mediului a făcut controale la filialele din Sebeș și Rădăuți ale firmei Holzindustrie Schweighofer, dar și la firmele care furnizează material lemnos companiei austriece.

Reprezentanții Ministerului au descoperit că unele societăți i-au furnizat firmei austriece lemn provenit din tăieri ilegale.

Sunt nereguli și în ceea ce privește recepția și înregistrarea lemnului primit. De multe ori, cantitatea de lemn primită nu era înregistrată în Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos, marfa nu era însoțită de documente din care să rezulte clar proveniența ori existau avize de însoțire fictive.

Raportul realizat în urma acestor controale a fost înaintat Parchetului de pe lângă Înalta Curte, iar procurorii vor stabili dacă aspectele prezentate de Ministerul Mediului reprezintă infracțiuni.

Defrișările ilegale, în dezbaterea CSAT

În urmă cu câteva luni, reprezentanții Holzindustrie Schweighofer spuneau că autoritățile verifică regulat fabricile companiei și că ele nu prelucrează lemn fără documente care să ateste proveniența legală a acestuia.

Ei sperau că rezultatele controalelor vor demonta acuzațiile mai multor organizații nenguvernamentale, catalogate de Holzindustrie ca fiind nedrepte.

În luna mai, compania austriacă a amenințat că se retrage din România din cauza noului Cod Silvic, care i-ar limita activitatea.

Legea include un articol potrivit căruia o societate poate prelucra doar 30% dintr-un sortiment de lemn.

Defrișările ilegale au reprezentat și una dintre temele unei ședințe în regim de urgență a Consiliului Suprem de Apărare.

Potrivit unui comunicat al Cotroceniului, aceste practici au “un impact major asupra climatului de afaceri” și prejudiciază bugetul de stat.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS