Confidenţialitate

Guvernul intenționează să interzică vânzarea băuturilor energizante către minori, la automate, în incinta școlilor și a spitalelor

Amenzile pentru nerespectarea acestor prevederi ar urma să meargă de la 5.000 până la 25.000 de lei.

Proiectul a fost publicat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, iar până la data de 24 iunie se pot face propuneri pe marginea acestuia.

Cele mai importante prevederi ale proiectului de Hotărâre de Guvern:

  1. “Se interzice vânzarea băuturilor energizante persoanelor cu vârsta sub 18 ani” (amendă contravențională de la 5.000 până la 10.000 de lei).
  2. “Se interzice comercializarea băuturilor energizante prin automate” (amendă contravențională de la 5.000 la 15.000 de lei).

Cred că guvernului i-e teamă să nu devenim prea nervoși.

  1. “Se interzice comercializarea băuturilor energizante în unități sanitare, în incinta și la o distanță mai mică de 50 de metri față de orice punct de acces în unități de învățământ, cu excepția unităților de învățământ superior. Distanța se va măsura pe lungimea drumului public” (amendă contravențională de la 15.000 la 25.000 de lei).

Un studiu din anul 2013 al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară arăta că 30% dintre adulți, 68% dintre adolescenți și deja 18% dintre copiii cu vârsta sub 10 ani consumă diverse tipuri de băuturi energizante.

Pe eticheta băuturilor energizante cu un conţinut de cafeină de peste 150 mg / litru trebuie să figureze această mențiune, în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 privind  informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare (în condițiile în care băuturile energizante pot să conțină o cantitate de cafeină de 2-3 ori mai mare decât cea din alte băuturi cofeinizate, precum cafeaua sau Cola).

Băuturile energizante sunt băuturi non-alcoolice aflate în trendul preferințelor tinerilor, accesibile și cu posibile efecte negative asupra organismului în cazul unui consum excesiv, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.

Băuturile energizante se încadrează în categoria băuturilor consumate în special de tineri și copii, cu o frecvență în creștere în ultimii ani. De asemenea, din datele raportate la INSP, in perioada 2014-2016, numai la nivelul municipiului București sau înregistrat un număr de 15 cazuri de intoxicații cu băuturi energizante la copii cu vârste cuprinse între 1 an și 17 ani.

Băuturile energizante pot conține o cantitate de cafeină de 2-3 ori mai mare decât cea din alte băuturi cofeinizate, precum cafeaua sau Cola, se mai arată în document.

Potrivit notei de fundamentare, aceste băuturi pot avea ca efect inducerea stării de anxietate, tulburări de somn, palpitații, creșterea tensiunii arteriale, amețeli, stare de greață, deshidratare, creșterea riscului de apariție a diabetului, iar abuzul poate conduce la moarte subită. “De asemenea, s-a observat că nivelul ridicat de aciditate al acestor băuturi duce la erodarea smalțului dentar și la reducerea abilităților cognitive și tulburări comportamentale (la un consum cronic de peste 2-3 porții pe zi)”, se mai arată în document.

Proiectul de Hotărâre de Guvern a fost postat pe data de 14 iunie în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, iar timp de 10 zile se pot face propuneri de îmbunătățire a acestuia Va reveni apoi la Guvern, pentru a fi aprobat, și va intra in vigoare la 30 de zile după publicarea în Monitorul Oficial.

 

sursa: hotnews.ro