Guvernul Dăncilă, criticat dur în plenul Parlamentului European

Copreşedintele grupului Verzilor din Parlamentul European, Philippe Lamberts, i-a transmis, marți, Vioricăi Dăncilă, că guvernul pe care îl conduce nu se ridică la înălțimea Europei.

El a afirmat că România merită „ceva mai bun”.

Sincer, spectacolul pe care ni-l dă guvernul dumneavoastră nu este la înălțimea Europei și nici la înălțimea României. România merită ceva mai bun”, i-a transmis Philippe Lamberts Vioricăi Dăncilă, în plenul Parlamentului European.

El a adăugat că guvernul român e „obsedat” de ideea că justiția trebuie controlată.

E un Guvern care pare să fie obsedat de idee că justiția trebuie controlată, pentru a evita ca politicieni să fie condamnați pentru corupție.

Mi se pare că toată energia partidului de guvernare e înghițită de acest subiect.

Constat că rapoartele întocmite de către Consiliul Europei, de Comisia de la Veneția, dar și de către GRECO, toate aceste rapoarte nu sunt urmate de fapte concrete”, a afirmat Lamberts.

Liderul grupului Verzilor din PE i-a mai reproșat Vioricăi Dăncilă că Guvernul pe care îl conduce blochează numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european.

Replica premierului

Viorica Dăncilă i-a răspuns liderului grupului Verzilor din PE că pentru a avea o justiție independentă, Guvernul trebuie să lase magistrații să găsească un consens.

Legat de GRECO, analizăm fiecare punct, dar cred că trebuie să se uite și la Belgia, țara din care face parte.

Sunt 15 recomandări, din care a implementat doar una.

Trebuie să nu intervenim noi, ci magistrații – dacă intr-adevăr vrem o independență a justiției trebuie ca magistrații să găsească consensul, nu să îl implementăm noi”, a susținut Viorica Dăncilă în plenul Parlamentului European.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS