Guvernul dă asigurări că nu va naționaliza pensiile private obligatorii (AUDIO)

Ministrul de finanțe dezminte vehement relatările potrivit cărora ar avea de gînd să naționalizeze pensiile private obligatorii.

Cel mai mare fond de pensii private – NN – și-a avertizat deja clienții asupra acestei eventualități.

Premierul Sorin Grindeanu l-a rugat pe colegul său să lămurească lucrurile chiar în deschiderea ședinței de Guvern de astăzi.

Potrivit ministrului Viorel Ștefan,  informația privind intenția  de a naționaliza Pilonul II de pensii nu are „nici un temei’.

În opinia sa, nu există „nici o rațiune, politică, economică, financiară, bugetară’ care să determine o astfel de decizie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ministrul de Finanțe susține că s-a întîlnit și cu reprezentanții Autorității pentru Supraveghere Financiară, tocmai pentru a elimina orice suspiciune.

Vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu spunea de curînd că Guvernul ar lua în calcul naționalizarea pensiilor private obligatorii, afirmație respinsă de la bun început de Executiv.

După ședința de Guvern, ministrul de finanțe s-a arătat mult mai critic la adresa companiei NN, dar s-a ferit să vorbească despre o eventuală plîngere penală la adresa acesteia.

Într-un comunicat de presă, compania NN a făcut publică o poziție oficială în această dispută: scrisoarea pe care a trimis-o clienților ar fi un răspuns la solicitările primite din partea acestora, iar conținutul documentului este “unul exclusiv informativ”, nu un avertisment.

Autoritatea de Supraveghere Financiară, la rîndul său, califică intervenția NN drept “excesivă și neavenită”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Nivelul contribuțiilor

Scrisoarea trimisă clienților NN nu insistă asupra  presupusei naționalizări, însă face referire la nivelul contribuțiilor plătite la Pilonul II de pensii.

În prezent, 5,1% din salariul tău brut, parte din contribuția către asigurările sociale plătite de angajatorul tău, se redirecționează automat către fondul de pensii obligatorii la care ai aderat.

Acest procentaj a fost inițial de 2% și ar fi trebuit să crească cu 0,5% pe an, ajungînd la 6% in 2016, însă Guvernele au amînat în mod repetat creșterea acestei contribuții din cauza presiunilor asupra bugetului public„, se afirmă în document.

Ministrul de Finanțe a recunoscut că lucrurile stau astfel.

Ținta este de 6%. Este adevărat că, în acest an, a înghețat la 5,1%.

Decizia despre creștere în exercițiul 2018 se va lua atunci cînd vom lua în discuție proiectul de buget pe 2018 (…) Fiecare Guvern a procedat așa, atunci cînd s-a lansat în dezbatere proiectul de buget pe exercițiul următor”, a spus Viorel Ștefan.

În opinia sa, la data discutării viitorului buget „vom avea o imagine mai clară și asupra modului în care a crescut acest fond de pensii”.

Potrivit ministrului de finanțe, locurile de muncă nou-înființate vor genera resurse suplimentare la Pilonul II de Pensii, chiar dacă în 2017 cota s-a menținut la 5,1%.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS