Guturaiul vă ţine departe de virusul AH1N1

Revistă britanică ‘New Scientist’ publică studiile a mai mulţi specialişti europeni care au lucrat separat şi care, au descoperit că un virus responsabil de inflamarea mucoasei nazale, este de natură să împiedice extinderea virusului AH1N1 pe teritoriul Europei.

Un cercetător de la Universitatea din Lyon subliniază că incidenţa gripei noi a crescut în Franţa la începutul lunii septembrie, iar apoi a scăzut până la nivelul de 160 de îmbolnăviri la 100.000 de persoane, menţinându-se la acest nivel până la sfârşitul lunii octombrie.

În noiembrie s-a înregistrat însă o nouă creştere, dar fără cazuri de deces.

Potrivit specialistului francez, reducerea incidenţei gripei a coincis cu numărul tot mai mare de pacienţi afectaţi de inflamaţia mucoasei nazale. sau guturai, cauzată de rinovirus.

Expertul sugerează că această concurenţă între agenţi, cunoscută sub denumirea de interferenţă virală, reduce răspăndirea AH1N1.

Mia Britting, de la Institutul suedez pentru boli infecţioase a remarcat de asemenea creşterea numărului de rinite simultan cu o reducere a incidenţei contaminărilor cu virusul AH1N1 la sfârşitul lunii august în Suedia.

O coincidenţă similară a fost observată în luna august şi de cercetătorul australian Ian Mackay de la Universitatea Queensland, precum şi de o serie de oameni de ştiinţă din Norvegia.

Potrivit omului de ştiinţă australian, pacienţii cu infecţii ale mucoasei nazale, de care este responsabil rinovirusul, sunt mai puţin expuşi de a contacta alte infecţii virale, inclusiv AH1N1.