Gripa rezistentă la vaccin

Tulpina dominantă a virusului gripal care a devenit rezistenta la Tamiflu, principalul medicament antiviral de pe piaţă, este mai raspândită în acest sezon decât în cel precedent.

O spune un raport publicat de autorităţile sanitare americane. Documentul a fost publicat cu o saptamâna mai devreme, datorită importanţei sale pentru sănătatea publică.

În sezonul 2007-2008, infecţiile cu virusul AH1N1 au reprezentat 19 la sută din numărul total al cazurilor de gripă din Statele Unite.

Datele preliminare de la începutul sezonului actual al gripei (2008-2009) arată că rezistenţa la Tamiflu a virusului A H1N1 persistă în rândul elevilor, potrivit cercetătorilor de la Centrul Federal de Control si Prevenire a Bolilor.

Până la mijlocul lunii februarie, cazuri de rezistenţă au fost identificate la 98% din cei 268 de pacienti infectaţi cu virusul A H1N1.

Experţii spun că trebuie să dezvolte urgent noi antivirale. Ei vor efectua teste permanente pentru a diagnostica rapid tulpina virusului gripal, chiar dacă este rezistentă.