Greenpeace: Acordul de liber schimb SUA-UE pune în pericol sănătatea publică și protecția mediului

Organizația neguvernamentală Greenpeace susține că acordul comercial dintre Statele Unite – Uniunea Europeană (TTIP) permite încălcarea legilor care protejează mediul și sănătatea.

Filiala din Olanda a asociației a obținut aproape 250 de pagini din documentele confidenţiale ale negocierilor.

Washingtonul și Bruxelles-ul discută de trei ani despre o înțelegere care să elimine barierele vamale.

Din text lipsește o regulă aplicată de 70 de ani, care permite ţărilor să restricţioneze comerţul ”pentru protejarea vieţii oamenilor, animalelor şi plantelor” sau pentru ”conservarea resurselor naturale”.

În documentele obținute de Greenpeace nu se menționează nimic despre protejarea climei. Or, potrivit asociației civice, pentru a limita creșterea temperaturilor globale la 1,5 grade Celsius, comerțul nu ar trebui exclus din discuțiile legate de emisiile poluante.

Principiul prevenției, inclus în Tratatul Uniunii Europene, nu e niciodată menționat în documentele negocierilor.

Principiul include politicile de protejare a consumatorilor și legislaţia privind alimentele şi sănătatea.

„Neînțelegeri”

Documentele obţinute de Greenpeace sugerează, de asemenea, că ambele părţi se gîndesc să acorde companiilor un acces mai larg în procesul decizional.

Directorul din Europa al organizației neguvernamentale e de părere că efectele acordului ar fi iniţial subtile, dar în cele din urmă devastatoare, pentru că ele ar face ca legile europene să fie aplicate în funcţie de consecinţele pentru comerţ şi investiţii, fără să ţină seama de protejarea mediului şi de sănătatea publică.

Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmström, a reacționat aproape imediat: ea a invocat presupuse “neînțelegeri” provocate de scurgerea de informații, fără să pună însă la îndoială autenticitatea documentelor.

Doamna Malmström a dat asigurări că acordul nu va schimba legile europene privind organismele modificate genetic sau standardele de protejare a mediului.

Documentele făcute publice de Greenpeace ar reprezenta – citez – „pozițiile de negociere ale fiecărei părți, nimic altceva”.

După finalizare, TTIP ar urma să creeze cea mai mare zonă de liber schimb din lume, care va acoperi aproximativ 800 de milioane de persoane.

Acordul final va avea însă nevoie de aprobarea Parlamentului European și a guvernelor din statele membre ale Uniunii Europene.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS