Confidenţialitate

Ghid practic pentru economisire inteligentă: Cum să economisești investind | AUDIO

Moise Guran stă de vorbă despre cu Călin Meteș, director general adjunct Franklin Templeton, membru în board-ul AAF, pentru a descoperi cum putem economisi investind.

Moise Guran: N-ai cum să-ți iei o casă sau o mașină, fără să-ți faci întâi câteva calcule, să vezi câți bani ai, câți îți rămân, dacă îți permiți ratele la bancă și așa mai departe. De fapt, nici la market nu pui în coș în neștire, fără să te întrebi dacă îți ajung banii de pe card, decât dacă nu știi câți bani ai pe card, iar dacă nu știi, înseamnă că ai prea mulți. Ei bine, asta se numește planificare. Pentru orice achiziție în viață, îți trebuie un plan și, mai abitir decât cheltuielile, de ce ar face rabat de la nevoia unui plan, veniturile, economisirea sau investițiile!

“O întrebare excelentă, Moise și un răspuns foarte simplu: NU! Economiile și investițiile nu fac rabat de la regula unui plan, chiar și atunci când vorbim de sume mari de bani. Cu atât mai mult este nevoie de o planificare atunci când venitul este unul obișnuit, nu peste medie. Economisești și investești cu un scop precis și de regulă pentru viitor. Fiecare dintre noi trebuie să stabilim însă de la început acel scop și cât suntem dispuși să economisim lunar, astfel încât să nu ne simțim frustrați – muncesc doar să plătesc facturi și să pun bani deoparte? Economisești și investești pentru că ți-ai propus ceva și faci un plan care să te ajute să îl transformi în realitate”, a răspuns Călin Meteș.

Moise Guran: Ok, cred că cei mai mulți dintre noi înțelegem ideea de planificare, dar mai concret, hai să vedem cum o facem când vine vorba de investiții, pas cu pas?

“Sunt cinci pași pe care specialiștii i-au identificat ca fiind obligatorii atunci când vrem să investim, dar nu știm de unde să începem. Primul – evaluarea situației curente – cât câștigi, cât cheltui, ce rămâne. Al doilea pas privește obiectivul, adică dorința sau nevoia pe care vrem să o îndeplinim. Poate vrem o casă nouă în 5 ani, poate vrem să trimitem copilul la studii în străinătate peste 10 ani, poate vrem economii pentru pensie. Acești doi pași ne conduc către al treilea – orizontul de timp pentru investiții. Altfel spus, cât ne ia ca să ne îndeplinim acest vis?

Al patrulea pas al planului are legătură cu structura noastră ca oameni și înseamnă un răspuns sincer la întrebarea: cât de mult ne place riscul? Toleranța la risc este o etapă importantă în procesul investițional. În funcție de toleranță, alegi tipul de investiție pe care îl faci. Mulți oameni spun, la prima vedere, că au o toleranță ridicată la risc, însă își dau seama în timp că nu este așa. Eu îi sfătuiesc pe toți să vorbească cu specialiști în domeniu și să înțeleagă foarte bine cum funcționează un fond de investiții”, este de părere Călin Meteș.

Moise Guran: Și după ce ai făcut cu atenție toate aceste calcule și ai aflat cum stai, economic vorbind, asta te ajută, dar te face mai deștept sau mai bogat?

“Nici una, nici alta. Suntem pregătiți să trecem la pasul cinci – la acțiune. Să începem să investim, să economisim inteligent. În lipsa acestei acțiuni, orice plan este doar o bucată de hârtie și în lipsa planului orice economie, binevenită altfel, pare a fi doar ceva la modă, lipsit de substanță, ceva la care poți renunța sau fenta oricând ai chef”, a spus Călin Meteș.

Moise Guran: Așadar, economisiți cu cap investind! Dacă vrei să afli mai multe despre fondurile de investiții intră pe Google și scrie randamente AAF. Enter!

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.