George Ciamba despre Brexit: Așteptăm cristalizarea voinței politice de la Londra

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a declarat joi seara, după ce Camera Comunelor a aprobat planul Guvernului May de a solicita amânarea Brexitului, că discuțiile continuă și că așteaptă să vadă ”cum se cristalizează voința politică de la Londra”.

Noi suntem în așteptare. Să vedem cum se cristalizează voința politică de la Londra, care va fi influențată de diversele voturi din Parlamentul britanic. Ultima înțelegere a fost maximul care putea fi oferit de Uniunea Europeană”, a declarat ministrul.

Săptămîna viitoare va avea loc o reuniune a Consiliului Afaceri Generale, pe tema amînării articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, cel în baza căruia Regatul Unit a pornit Brexitul.

Am discutat ca drepturile cetățenilor români din Marea Britanie în orice variantă să fie respectate. La fel, cetățenilor britanici care trăiesc în Românie să le fie respectate toate drepturile”, a mai spus George Ciamba.

Comisia Europeană „a luat notă” de votul Camerei Comunelor, în timp ce negociatorul-şef Michel Barnier a afirmat că statele membre continuă consultările prin intermediul României, care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Camera Comunelor a aprobat, joi seară, planul Guvernului Theresa May de a solicita amânarea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană până cel puţin pe 30 iunie.

Potrivit moţiunii, Guvernul va încerca să obţină aprobarea UE dacă Parlamentul adoptă un acord de retragere pînă miercurea viitoare.

Moţiunea a fost adoptată cu 412 voturi pentru şi 202 împotrivă.

Dacă acordul Brexit va fi respins din nou de Camera Comunelor, Guvernul Theresa May va încerca din nou să obţină amânarea, dar – potrivit termenilor stabiliţi de Uniunea Europeană – prelungirea intrării în vigoare a articolului 50 va fi mult mai îndelungată.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS