Franța cere Marii Britanii argumente clare pentru amînarea Brexitului

Marea Britanie trebuie să ofere argumente clare pentru a obţine amînarea producerii Brexit după 31 octombrie.

Așa afirmă un oficial din cadrul Preşedinţiei Franţei, citat de agenţia de știri Reuters.

„Franţa vrea o amînare justificată şi proporţionată. Cu toate acestea, deocamdată nu avem nimic de acest fel”, a declarat demnitarul de la Palatul Élysée.

„Trebuie să le arătăm britanicilor că depinde de ei să clarifice situaţia şi că acordarea unei amînări nu este ceva garantat”, a adăugat sursa citată.

Administraţia condusă de Emmanuel Macron speră, probabil, ca presiunile asupra Guvernului Boris Johnson să ducă la alegeri anticipate sau chiar la un nou referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană.

Liderii celor 27 de state europene  susțin amînarea Brexitului după 31 octombrie, dar nu au stabilit încă pentru cît timp.

Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a anunțat că le va da deputaților mai mult timp să analizeze Acordul Brexit, însă doar dacă vor fi de acord să organizeze alegeri anticipate pe 12 decembrie. P

oliticianul conservator a spus, într-un interviu la BBC, că se așteaptă ca Uniunea Europeană să amîne din nou data ieșirii Regatului din Uniunea Europeană.

Răspunsul oficial al Bruxelles-ului era așteptat vineri, dar a fost amînat pînă săptămîna viitoare.

Camera Comunelor a refuzat de curînd calendarul propus de premier pentru dezbaterea legii Brexitului.

Boris Johson și-ar fi dorit ca documentul să fie analizat vreme de trei zile.

Într-o scrisoare trimisă liderului opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, premierul spune că și-ar dori ca noua amînare a datei Brexitului să fie una scurtă: pînă la mijlocul sau la sfîrșitul lui noiembrie.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS