Fost polițist implicat în dosarul de trafic de minori Țăndărei: „Am fost șocat de achitarea inculpaților”

Mai multe organizații neguvernamentale au sesizat Comisia Europeană, Parlamentul European și pe cel britanic cu privire la evoluția dosarului Țăndărei.

Peste 180 de copii au fost trimiși în sclavie, în Marea Britanie la începutul anilor 2000: minorii au fost obligați să fure și să cerșească.

De curînd, Tribunalul Harghita i-a achitat pe toți inculpații din acest dosar.

Procuratura anti-Mafia (DIICOT) contestă sentința pronunțată în primă instanță în acest caz, iar Inspecția Judiciară face, la rîndul său, verificări.

Traseul Dosarului Țăndărei a fost tema de dezbatere a emisiunii PIAȚA VICTORIEI, de la Europa FM, moderată de Sanda Nicola.

Mihai Cazacu, unul dintre polițiștii din echipa  britanico-română care a investigat cazul, s-a declarat șocat de prima sentință.

Am fost șocat – nu doar eu, ci și foștii colegi, atît cei din Poliție, cît și domnii procurori. Este un sentiment de deznădejde, pentru că nimeni nu se aștepta la o astfel de soluție.

Pe de altă parte, e greu de înțeles durata petrecută în timpul judecății (9 ani, n.r.). Dacă ar fi să vorbim de un termen rezonabil,  trebuie să ne gîndim că toată investigația – incluzînd faza de documentare – a durat trei ani-trei ani și jumătate, iar partea de judecată efectivă a durat în jur de 9 ani. Evident că este o mare disproporție„, a spus Mihai Cazacu la Europa FM.

 

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Maiorul în retragere Mihai Cazacu i-a mai spus Sandei Nicola că, în astfel de situații, presiunea publică dă roade.

E îmbucurător faptul că, și de această dată, vine și susține o cauză care nu ne pune într-o lumină favorabilă – pentru mine, sincer, e un lucru pozitiv„.

Potrivit datelor strînse de Poliția britanică, un copil era vîndut celor care-l exploatau pentru aproximativ 20,000 de lire sterline.

În cursul unui an, un singur minor ar fi strîns pînă la 100,000 de lire.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fostul ministru al justiției Cristian Diaconescu a spus, la rîndul său, că astfel de incidente nu sînt întîmplătoare.

Dac-au tergiversat dosarul în așa fel încît să existe prescripție, nu mai e nimic de făcut: prescripția este obiectivă.

Sînt niște lucruri făcute și premeditat, și superficial, de așa manieră încît nu puteau duce decît la o concluzie de acest gen. Am înțeles c-au dat zeci de termene (53, n.red.). De ce n-au audiat părțile vătămate în instanță? Un minor poate sta în instanță, în anumite condiții speciale: au făcut acest lucru? Constați ipocrit că n-au fost audiați? Dar cine avea obligația – societatea civilă?”, s-a întrebat retoric domnul Diaconescu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS