Folosirea căştilor poate afecta auzul

Folosirea tot mai frecventă a căştilor este una din cauzele de pierdere a auzului în rândul adolescenţilor, arată cercetători americani.

Odată cu un volum mărit, creşte numărul cazurilor de pierdere a auzului la tineri. O altă problemă care apare: ţiuitul urechilor.

Aproape 9 mii de tineri au participat la cercetarea realizată de Universitatea din New York.

A reieşit că fetele care folosesc căşti au şanse cu 80% mai mari să aibă auzul alterat faţă ce cele care nu recurg la aceste aparate. Toţi adolescenţii care folosesc căşti se pland de ţiuitul din urechi.

Cercetătorii spun că în cadrul studiilor următoare, se va determina dacă mai există şi alte efecte.

Un alt cercetător consideră că problemele apar atunci când urechile sunt solicitate prea mult.

Oamenii de ştiinţă nu blamează căştile, dar spun că, dacă şi alţii pot auzi ce se ascultă la căşti în lift sau autobuz, înseamnă că sunetul este prea tare. Brian Fligor de la Children’s Hospital din Boston, recomandă un volum puţin mai ridicat decât al unei conversaţii.

Pentru protejarea urechilor şi a auzului, un alt expert, Abbey Berg recomandă folosirea căştilor ‘nu mai mult de o oră pe zi, la 60% din volumul maxim’.

În cazul căştilor introduse în urechi, ‘trebuie luate cele mai mari precauţii’, pentru că presiunea sunetului este mai accentuată decât la căştile fixate pe urechi.