Fiul lui Liviu Ciulei interzice difuzarea filmelor acestuia în România (AUDIO)

Thomas Ciulei interzice difuzarea filmelor semnate de el și de tatăl său, Liviu Ciulei, pe teritoriul României.

El reclamă ceea ce numește “atitudinea distructivă a Centrului Național al Cinematografiei” în ceea ce privește restaurarea filmelor lui Liviu Ciulei.

Potrivit unui comunicat semnat de Thomas Ciulei, decizia de interdicție a difuzării și proiecției publice intră în vigoare pe 19 octombrie.

Excepție vor face proiecțiile din instituțiile de învățămînt.

Liviu Ciulei a murit în 2011.

Fiul său susține că Centrul Național al Cinematografiei (CNC) s-a arătat indiferent la propuneri ale unor organizații de a restaura filmele tatălui său.

“În 2008, Liviu Ciulei a declarat că, în cazul unei restaurări a filmului Pădurea Spînzuraților, își dorește ca aceasta să fie făcută la cele mai înalte exigențe.

Această șansă s-a ivit chiar în 2008, cînd Fundația World Cinema Foundation, înființată de Martin Scorsese, a dorit să ofere un proiect de restaurare a Pădurii Spînzuraților, în valoare de peste 200,000 de euro”, scrie fiul lui Liviu Ciulei.

El adaugă că “dezinteresul Centrului Național al Cinematografiei a dus la retragerea ofertei, pierzîndu-se astfel o șansă uriașă de a resuscita un film al cărui suport original, pelicula, începe să-și atingă durata maximă de viață”.

“O soartă identică a avut și filmul Valurile Dunării“, continuă Thomas Ciulei.

Grație ecranizării din 1964 a romanului scris de Liviu Rebreanu, cineastul român a primit premiul pentru regie un an mai tîrziu, la Festivalul de Film de la Cannes.

Cît despre interdicția de difuzare, în România, a filmelor regizate de el, Thomas Ciulei declară că a luat această decizie din cauza dificultăților întîlnite în încercările de a-și finanța producțiile.

Filip Standavid a stat de vorbă cu fiul lui Liviu Ciulei.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS