Confidenţialitate

Finlanda şi Suedia și-au depus împreună candidaturile pentru aderarea la NATO

Vineri, liderii din Finlanda și Suedia se vor deplasa la Washington, pentru a se întâlni cu preşedintele american Joe Biden, după ce joi cele două țări scandinave și-au depus candidaturile pentru aderarea la Alianța Nord-Atlantică.

„Acesta este un moment istoric, într-un moment istoric pentru securitatea noastră”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare prezentate de ambasadorii celor două ţări. „Sperăm să finalizăm rapid” procesul de aderare, a mai adăugat acesta.

Casa Albă și-a anunțat susținerea pentru cele două candidaturi.

În acest moment, doar Turcia se opune aderării Finlandei și Suediei la Nato. Regimul de la Ankara este nemulțumit că atât Finlanda, cât și Suedia au refuzat, în reperate rânduri, extrădarea unor opozanți ai președintelui Erdogan.

Președintele finlandez s-a arătat încrezător, marți, că va ajunge la o înțelegere cu omologul turc.

Pentru a fi acceptate în NATO, cele două state nordice au nevoie de votul unanim al celor 30 de membri ai alianței militare.

Suedia și Finlanda sunt  state asociate la Alianţa Nord-Atlantică de la jumătatea anilor ’90 prin intermediului programului „Parteneriat pentru Pace”.

Foto: Twitter / Finland at NATO