Festivalul Cinepolitica: Ucraina e cap de afiș (AUDIO)

Primăvara festivalurilor de film continuă neobosită: după NexT și Festivalul Internațional București a venit rîndul Cinepoliticii, iar în scurtă vreme începe Festivalul Filmului European.

Situația din Ucraina e tema principală a celei de-a patra ediții. De altfel, organizația neguvernamentală Pămînteni lansează cu această ocazie o campanie de strîngere de fonduri pentru răniții din țara vecină. Se vor proiecta scurtmetraje despre Euromaidan și despre evenimentele care i-au urmat, un documentar despre Nadejda Savcenko, femeia-pilot reținută pe teritoriul Rusiei (Nadia noastră) și se vor purta și dezbateri despre starea Ucrainei.

Cinepolitica a început în seara de duminică, la cinematograful Studio din București, cu proiecţia unui thriller despre una dintre tentativele eşuate de asasinare a lui Adolf Hitler. Elser este cel mai recent lungmetraj al regizorului Oliver Hirschbiegel.

Juriul este format din scriitorii Florin Iaru, Nicolae Breban, și Marius Chivu și este completat de Lajos Aáry-Tamás, Ombudsman-ul maghiar pentru drepturile educaționale.

Ia parte la festival și scriitorul și publicistul Cristian Tudor Popescu. Acesta susține marți, pe 28 aprilie, o conferință despre propagandă și manipulare în cinema. Conferința are loc la cinematograful Elvire Popesco.

Filip Standavid a stat de vorbă cu selecționerul festivalului Cinepolitica, Marius Copel.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.