Federația Elevilor califică drept „absurdă” ideea prelungirii vacanței de vară

Interesele industriei de turism sau cele ale școlii?

Guvernul pare să le favorizeze pe cele dintîi: Viorica Dăncilă i-a cerut ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, să amîne pînă pe 16 septembrie deschiderea noului an școlar.

Patronii hotelurilor de pe litoral sînt la originea ideii.

„Vă rog, doamna ministru Ecaterina Andronescu, să luaţi în calcul începerea anului şcolar de la 16 septembrie.

Sînt convinsă că este încă o măsură aşteptată de elevii din România”, a spus premierul.

Federaţia Elevilor din România (FER), însă, critică solicitarea premierului, pe care o numește un „sacrificiu în favoarea firmelor de turism”, în ciuda faptului că data începerii cursurilor a fost fixată prin ordin de ministru pe 9 septembrie.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Considerăm această propunere ca fiind una absurdă şi lansată cu total dezinteres faţă de elevii din întreaga ţară.

Anul acesta, examenele de Bacalaureat şi Evaluare Naţională s-au susţinut la finalul lunii iunie-începutul lunii iulie, în temperaturi ce atingeau peste 35 de grade, factor care, implicit, afectează capacitatea de concentrare a elevilor şi poate avea un efect asupra rezultatelor acestora.

Avînd în vedere că şcoala a început pe 12 septembrie în anul şcolar 2018-2019, considerăm că este nevoie ca începutul acesteia să fie devansat, nu amînat cu încă 4 zile, fapt care ar putea duce la amînarea cu încă o săptămână a examenelor, astfel creînd probleme mari în desfă urarea acestora şi în rezultatele elevilor”, spune Andrei-Mihai Tănase, preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

Federaţia Elevilor din este o organizaţie neguvernamentală formată din toate asociaţiile reprezentative ale elevilor din România existente în acest moment: Asociaţia Elevilor din Constanţa, Asociaţia Elevilor din Bacău, Asociaţia Elevilor din Maramureş, Asociaţia Elevilor din Călăraşi, Asociaţia Vâlceană a Elevilor şi Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov.

La rîndul său, Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți, spune că e aproape sigur că vor mai fi, oricum, zile libere în cursul anului școlar, dacă va ninge abundent la iarnă.

Drept urmare, ar fi de așteptat ca materia să fie predată pe repede înainte.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS