EXCLUSIV Ambasada SUA în București: încetinirea luptei anticorupție e un „factor de risc” – VIDEO

Posibila încetinire a luptei anticorupție îngrijorează Ambasada Statelor Unite din București.

Potrivit reprezentanței diplomatice, această evoluție ar fi un factor de risc în relațiile internaționale ale Bucureștiului.

“Un factor de risc care ne îngrijorează mult este încetinirea luptei anticorupție. Corupția este un vector de influență și poate fi extrem de periculoasă pentru România. Este cel mai important dintre toate motivele pentru care România ar trebui să continue lupta împotriva corupției”, a declarat într-un interviu la Europa FM consilierul politic al Ambasadei SUA, David Allen Schlaefer.

„Rusia este mai activă – atît în Europa, cît și în România. De asemenea, în Statele Unite, desigur. Pentru noi, obiectivul este simplu: să vulnerabilizeze România și să slăbească legăturile ei cu restul Europei și cu Statele Unite. Acesta este interesul Rusiei”.

Diplomatul american a adăugat că Ambasada SUA e în legătură cu oficialitățile locale.

Au fost însă identificate persoane publice din România care să promoveze interese ostile Occidentului?

“Există persoane care devin aliați de conjunctură ai Moscovei, care adoptă – uneori, fără să fie conștienți – retorica Rusiei. Mai sunt persoane care fug de justiție, desigur, care au probleme de corupție, care folosesc un naționalism negativ: o retorică împotriva valorilor occidentale și o retorică anticorupție”, a spus David Schlaefer, în EXCLUSIVITATE la Europa FM.

Oficialitățile române “cred că nu sunt conștiente de riscuri sau nu cunosc toate tacticile propagandei ruse – fără să știe, repetă și diseminează informații fără a avea idee care este originea lor și cît de dăunătoare pot fi”, a încheiat diplomatul american.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS