Europenele de gimnastică: Iordache și Ponor, în finala de la bârnă

Gimnastele Larisa Iordache și Cătălina Ponor s-au calificat într-o singură probă din cadrul finalelor pe aparate ale Campionatelor Europene, organizate la Cluj.

Larisa va intra în competiția de duminică cu prima notă la bîrnă – 14,566 -, în vreme ce Cătălina Ponor s-a calificat pe a patra poziție (14,066).

Notată cu 13,833 la paralele, Larisa Iordache nu a acces în finala de la acest aparat.

A fost o zi plăcută, sper ca finala de duminică să fie mai plăcută de atît. A fost bine, dar pot şi mai bine, sper ca duminică să mă concentrez cît pot şi sper din tot sufletul să-mi iasă o bîrnă foarte, foarte bună.

Am avut o zi stresantă într-un fel, pentru că abia aşteptam să vin la sală, să urc pe aparate și să-mi consum energia.

Sunt tristă că nu am prins finala la paralele, sunt rezervă, dar mi-aş fi dorit finala, am muncit foarte mult”, a declarat Larisa Iordache.

Arbitrele de la sol i-au făcut inițial un “cadou” Cătălinei Ponor: exercițiul său nu a inclus un salt înainte, obligatoriu în baza noului cod de punctaj.

Drept urmare, dificultatea pentru care ea a fost notată ar fi trebuit să fie redusă cu o jumătate de punct.

Membrii comitetului tehnic și arbitrele de la sol analizau cele întîmplate la mai bine de o jumătate de oră după ce s-au încheiat calificările.

În cele din urmă, nota Cătălinei a fost revizuită (de la 13,566 la 13,066), iar românca a fost eliminată din finală.

Gimnasta  calificată în baza evoluției de astăzi este Pauline Schäfer, din Germania.

Pentru mine a fost important să mă calific. A fost un concurs de verificare, iar în finale sper să reuşim să dăm tot ce putem.

La sol nu mi-am făcut o cerinţă, am avut zecimi în minus, iar la bîrnă am pierdut foarte mult.

Important a fost să mă calific, iar la finală o să fac cum ştiu că pot să fac”, a spus Cătălina Ponor.

Vineri, în concursul individual compus, România va fi reprezentată de gimnastele Olivia Cîmpian şi Ioana Crişan.

Pregătite la Deva de către echipa de antrenori coordonată de Nicolae Forminte, cele două sportive aflate în primul an de seniorat s-au calificat de pe locurile 29, respectiv 26.

Chiar dacă nu s-au încadrat, deci, în primele 24 de locuri care asigură participarea în finală, ele vor evolua vineri din cauză că fiecare țară poate fi reprezentată doar de către două gimnaste la individual compus.

Posibil record

În competiția masculină, Marian Drăgulescu este singurul român calificat în finale.

El va evolua, sîmbătă şi duminică, la sol şi sărituri.

La aproape 37 de ani, Marian Drăgulescu are şansa, la CE de la Cluj, de a doborî recordul de titluri europene din gimnastica românească, fiind la egalitate cu Nadia Comăneci – cîte nouă medalii de aur fiecare.

Aflată la Cluj, Nadia Comăneci l-a încurajat şi felicitat pentru notele din calificări la sol şi sărituri.

Drăgulescu, care va împlini 37 de ani în 18 decembrie, şi-a trecut în palmares nouă titluri europene – trei la sol (CE din 2000, 2004 şi 2005), trei la sărituri (2002, 2004, 2006), două cu echipa (2002, 2004) şi unul la individual compus (2004).

El se află astfel la egalitate cu multipla campioană Nadia Comăneci, care şi-a trecut şi ea în palmares nouă medalii de aur continentale – trei la individual-compus (1975, 1977, 1979), două la paralele (1975, 1977), două la sărituri (1975, 1979), una la bîrnă (1975) şi una la sol (1979).

Marian Drăgulescu a egalat recordul Nadiei Comăneci în 2006, atunci cînd a obţinut titlul european la sărituri.

La ediția de anul trecut a Europenelor, de la Berna, România a cucerit două medalii de argint la masculin, ambele prin Marian Drăgulescu (sol și sărituri), și două de bronz la feminin, ambele prin Cătălina Ponor (sol și bîrnă).

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS