Eșec de proporții: naționala feminină de gimnastică ratează Jocurile Olimpice

Pentru prima dată după 1968, România nu va fi reprezentată la Jocurile Olimpice de o echipă feminină de gimnastică.

Naționala a ratat calificarea la Jocurile de la Rio de Janeiro duminică, după ce a ajuns pe locul 5 la finalul primelor trei subdiviziuni ale turneului preolimpic.

Doar primele patru clasate merg la Jocurile Olimpice.

România a acumulat 216,569 puncte, la capătul unui concurs plin de ratări, fiind devansată, înaintea ultimei subdiviziuni, de Brazilia, Germania, Australia, și Elveția.

Pentru echipa României, condusă de  antrenorii Lucian Sandu, Adela Popa și Maria Fumea, au evoluat Diana Bulimar, Maria Holbură, Anamaria Ocolișan, Cătălina Ponor, Dora Vulcan și Silvia Zarzu.

Cătălina Ponor a obținut cea mai mare notă dintre gimnastele echipei, 14,600 la bîrnă, dar a ratat la sărituri (12,333), după cum Diana Bulimar a ratat la paralele (11,733).

Ratarea Cătălinei se explică prin faptul că a încercat să execute o săritură cu dificultate mai ridicată decît cea pe care o pregătise, în speranța de a ridica totalul echipei.

E cu atît mai trist cu cît am revenit în gimnastică în speranța calificării la Jocurile Olimpice„, a scris sportiva pe contul său de Instagram.

Nu știu ce se va întîmpla mai departe (…), dar pot, în ciuda vîrstei, să fac gimnastică și pot s-o fac la un nivel înalt„, a continuat Cătălina Ponor.

Ocolișan și Vulcan au luat note mici la paralele (12,866 și 12,800), iar Vulcan și Zarzu, la sol (12,966 și 12,466).

În ultima subdiviziune au fost programate echipele Belgiei și Franței.

Din turneul preolimpic a lipsit cea mai bună gimnastă din lotul României.

Larisa Iordache, medaliată cu bronz la individual compus la Mondialele de anul trecut (și cu argint, în 2014) este accidentată și nu a făcut deplasarea la Rio de Janeiro.

Multe dintre componentele lotului au suferit, la rîndul lor, accidentări – Diana Bulimar a trecut prin două operații majore în cariera de senioară.

Daniela Silivaș: „Schimbări trebuiau făcute în urmă cu 10 ani”

Și echipa masculină a ratat, sîmbătă, calificarea la JO 2016.

România avea deja un sportiv calificat individual la Jocurile Olimpice – pe Marian Drăgulescu, datorită medaliei mondiale de argint de la sărituri.

Atît băieții, cît și fetele vor primi cîte un loc nenominal pentru probele individuale de la Rio, după ratarea calificării echipelor.

Preşedintele Federației Române de Gimnastică, Adrian Stoica, a declarat agenției de știri news.ro, în privinţa ratării echipei feminine, că ”atîta s-au pregătit, atît au lucrat”, adăugînd că echipa masculină a luptat ”extraordinar”.

”Trebuie să-mi limpezesc minţile după ce s-a întîmplat. Fetele atîta s-au pregătit, atît au lucrat. Au ratat. Băieţii au ratat şi ei, dar au luptat extraordinar. Au depăşit cu 4 puncte punctajul obţinut la Campionatele Mondiale din 2015″, a spus Adrian Stoica.

Președintele FRG este și conducătorul delegaţiei României la turneul preolimpic.

Delegaţia va reveni în ţară în cursul zilei de miercuri.

Marea campioană Daniela Silivaș și-a exprimat dezamăgirea prin intermediul rețelei de socializare Facebook.

O zi tristă. Să sperăm că acum sunt dispuși să schimbe ceva.

Schimbări care trebuiau făcute în urmă cu zece ani„, a scris Daniela Silivaș.

Sportiva română, considerată unanim una dintre cele mai bune gimnaste din istoria acestui sport, a obținut șase medalii la Jocurile Olimpice din Seul, din 1988: trei de aur, două de argint și una de bronz.

Istorie

Naționala feminină de gimnastică a participat la toate edițiile Jocurilor Olimpice după 1968 și a adus României cele mai multe medalii la această competiție: 25 de aur, 20 de argint și 26 de bronz.

Echipa feminină a României a participat pentru prima dată la Jocurile Olimpice în 1956, la Melbourne, cînd a obținut medalia de bronz.

Singura sa absență a fost în 1968, în Mexic: atunci nu existau calificări, însă forurile de conducere comuniste ale vremii ar fi considerat că România nu poate prezenta o echipă de valoare, astfel că au refuzat participarea.

Ulterior, echipa feminină a României a participat la toate ediţiile JO, iar din 1976 a fost medaliată de fiecare dată.

Palmaresul echipei feminine de gimnastică include trei medalii de aur (la ediţiile JO din 1984, 2000 și 2004), patru medalii de argint (1976, 1980, 1988, 1992) şi cinci medalii de bronz (1956, 1960, 1996, 2008 şi 2012).

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS