Erdogan, înapoi în Turcia. Premierul țării: “Situația este în mare măsură sub control”

ULTIMA ORĂ: Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a aterizat pe un aerorport din Istanbul și a apărut la scurtă vreme după aceea în public, în mijlocul unei mulțimi de susținători.

Ulterior, într-o conferință de presă, el a declarat că nici o putere a statului nu poate întoarce voința populară și că cei implicați în tentativa de lovitură de stat vor plăti pentru faptele lor, indiferent de instituția în care activează.

Președintele a declarat, între altele, că cele întîmplate reprezintă “un act de trădare” și că persoanele implicate vor plăti “un preț ridicat”.

Tentativa de puci a fost pusă la cale, a continuat Erdogan, de o minoritate din cadrul armatei.

Ea va fi, în opinia sa, un motiv “să facem curățenie în armată”.

Mai multe arestări ar fi fost deja operate, iar anchetatorii vor merge “pînă la eșaloanele superioare”.

Recep Tayyip Erdogan a repetat că a fost ales democratic și că nu va renunța la funcție, după care a adăugat că puciștii ar fi primit ordine “din Pennsylvania”, o aluzie la activitatea clericului Fethullah Gulen, care trăiește în Statele Unite și pe care Erdogan l-a acuzat în repetate rînduri că ar încerca să-i submineze puterea.

 


Premierul Turciei, Binali Yildirim, a declarat că “situaţia este în mare măsură sub control” după tentativa de lovitură de stat din ţară.

Anterior, el a declarat că tentativa de puci ar fi fost un act de rebeliune pus la cale de mişcarea loială clericului Fethullah Gulen, din Statele Unite, deşi gruparea acestuia a condamnat-o.

O grupare non-profit cu legături cu clericul de opoziţie a condamnat în termeni foarte direcți cele întîmplate.

“Condamnăm orice intervenţie a armatei în politica internă a Turciei”, se arată într-un comunicat al acesteia.

 

Un oficial citat de presa locală susține că avionul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a aterizat la Istanbul.

Surse guvernamentale – printre care se numără purtătorul de cuvînt al serviciilor secrete și ambasada Turciei la Washington – au declarat anterior că tentativa de puci ar fi fi eșuat.

Aflat în vacanță, președintele Recep Tayyip Erdogan transmisese un mesaj prin intermediul unei aplicații de telefon – el a spus că toți complotiștii vor plăti pentru faptele lor.

“Din păcate, asistăm la un act al unei facțiuni minoritare din cadrul armatei turce.  Această acţiune are rolul de a încuraja instituirea unei structuri paralele.

Sincer, nu cred că autorii acestui complot vor avea succes. Își vor primi pedeapsa cuvenită, pentru că au acționat împotriva unității și solidarității țării. Le va răspunde întreaga națiune.

Îndemn poporul turc să vină în pieţele publice şi la aeroporturi. Nu am crezut niciodată într-o putere politică mai mare decât cea a poporului”, a spus Erdogan.

Confuzie

 

În jurul orei locale 04.00, în Piața Taksim din Istanbul, militarii s-au confruntat cu poliția.

Tot atunci, Turcia a închis punctele de trecere a frontierei cu Bulgaria.

O grupare din cadrul armatei turce a încercat să dea o lovitură de stat azi-noapte.

Soldații au ocupat, pentru o vreme, televiziunea publică și aeroporturile din Ankara.

Toate cursele aeriene au fost suspendate, însă avioane de luptă au fost văzute zburînd la altitudine joasă în capitala Ankara.

S-au auzit, de asemenea, numeroase focuri de armă – potrivit relatărilor presei locale, un elicopter militar ar fi deschis focul asupra unui grup de polițiști și ar fi omorît 17 ofițeri.

Cel puțin un civil a murit la Istanbul, cel mai mare oraş al ţării. Tancurile au putut fi observate pe străzi, iar aeroportul internațional din oraș și podurile peste Bosfor au fost închise.

Reacții

În Statele Unite, președintele Obama și ministrul de externe, John Kerry, au transmis că toate părțile implicate în conflitct ar trebui să dea dovadă de reținere, să evite violența și vărsarea de sînge și să susțină guvernul ales democratic al Turciei.

Prima reacție a lui John Kerry a fost, de asemenea, foarte reținută.

“Nu pot spune decît c-am auzit ce-ați auzit și dumneavoastră. Sper ca în Turcia să fie stabilitate, pace și continuitate”, i-a declarat John Kerry unui ziarist .

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat la rîndul său la calm și la respect pentru instituțiile democratice din Turcia.

Fără să menționeze numele lui Erdogan, Jens Stoltenberg a adăugat că “Turcia e unul dintre membrii valoroși ai NATO”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS