Confidenţialitate

ENEL Energie și Enel Energie Muntenia, sancționate pentru nereguli la facturi | AUDIO

Noi amenzi pentru furnizorii de energie care au emis facturi incorecte. De data aceasta ENEL Energie și Enel Energie Muntenia au fost sancționate. Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a constatat reneguli la facturile pentru gaze naturale. 

ANRE a constatat că cele două mari firme – ENEL ENERGIE și ENEL ENERGIE MUNTENIA-  au emis facturi corecte la energie electrică, aplicând schema de sprijin prevăzută de legislație – respectiv plafonarea și compensarea.

Nu au mai făcut, însă, același lucru în ceea ce privește gazele naturale. Ca urmare, fiecare dintre companii a fost amendată cu 200.000 de lei. În plus, facturile trebuie refăcute cu aplicarea schemei de sprijin.

Dintre cele mai importante abateri constatate în timpul verificărilor, au fost:

  • nu a fost aplicată plafonarea și compensarea prețurilor conform OUG118/2021 începând cu 11.2021
  • furnizarea de energie electrică, fără licență
  • nerespectarea termenului de facturare și facturarea coasată pe două luni
  • informările privind compensarea facturilor de energie electrica și gaze naturale, transmise clienților, nu conțin elementele din care este compus prețul la care se aplică compensarea
  • contractele emise nu conțin prețul serviciilor din prețul gazului, doar prețul total, astfel încât consumatorul nu poate verifica modalitatea de calcul al compensării acordate
  • practică comercială incorectă: majorările succesive ale tarifelor nu au fost determinate de modificări legislative.

Săptămâna trecută, Protecția Consumatorilor a anunțat, la rândul ei, că a amendat cu 450.000 lei mai multe companii furnizoare de energie, pentru că au emis facturi incorecte.  Electrica, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, a cumulat jumătate din aceste amenzi.

Reamintim, milioane de consumatori au primit facturi foarte mari la gaze și energie, pe luna noiembrie. Guvernul a promis modificarea legii în așa fel încât consumatorii să nu fie debranșați și nici să nu plătească penalizări.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Autor: Liliana Nicolae

Citește și: Liderii coaliției, întreceri în reduceri de taxe pentru gaze și energie electrică, înainte de ședința comună | AUDIO