Donald Tusk: “U.E. este pregtită pentru ieșirea Marii Britanii”

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a dat asigurări că Uniunea Europeană este pregătită pentru scenariul negativ al ieşirii Marii Britanii şi că nu va exista un vid legal.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, Tusk a dat asigurări că liderii europeni sunt hotărâţi să menţină UE unită şi că le va propune să lanseze o reflecţie mai amplă asupra viitorului blocului comunitar.

Donald Tusk, Jean-Claude Juncker (preşedintele Comisiei Europene) şi preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, s-ar reunit pentru a discuta rezultatele referendumului din Marea Britanie.

Votanții din Regatul Unit au ales să părăsească UE.

“Nu voi ascunde faptul că ne doream un alt rezultat al referendumului de ieri. Sunt conştient de cât de grav, chiar dramatic este acest moment din punct de vedere politic şi nu există nicio cale pentru a prevedea toate consecinţele politice ale acestui eveniment, în special pentru Marea Britanie.

Este un moment istoric, dar, cu siguranţă, nu un moment pentru reacţii isterice. Vreau să îi asigur pe toţi că suntem pregătiţi şi pentru acest scenariu negativ.

După cum ştiţi, UE nu este un proiect numai de vreme bună. În ultimele două zile am vorbit cu toţi liderii UE, adică premieri şi preşedinţi, precum şi cu şefii instituţiilor UE, despre posibilitatea unui Brexit. Astăzi, în numele celor 27 de lideri pot să spun că suntem hotărâţi să ne păstrăm unitatea ca 27. Pentru noi toţi, Uniunea este cadrul pentru viitorul nostru comun.

Aş vrea să vă dau asigurări şi că nu va exista un vid legal. Până când Marea Britanie va ieşi oficial din UE, toate normele europene vor continua să se aplice. Aceasta înseamnă drepturi şi obligaţii.

Toate procedurile pentru retragerea Marii Britanii din UE sunt clare şi prevăzute în tratate. Pentru a discuta detaliile altor proceduri le-am propus liderilor o întâlnire neoficială a celor 27, în marja summitului Consiliului European. Şi le voi propune liderilor să lansăm o reflecţie mai amplă vizând viitorul Uniunii noastre.

Este adevărat că ultimii au fost cei mai dificili în istoria Uniunii noastre, dar o să îmi amintesc întotdeauna ce îmi spunea tatăl meu: Ce nu te ucide te face mai puternic”, a declarat Tusk.

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a anunţat într-o declaraţie de presă de dinainte de întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene şi cu cel al Consiliului European că regretă decizia alegătorilor britanici, dar că aceasta este expresia suverană a dorinţei lor, care va fi respectată.

Liderul legislativului UE a precizat că a luat notă de anunţul demisia premierului David Cameron şi a precizat că, în cursul întâlnirii de la Bruxelles, va discuta despre ce înseamnă acest lucru pentru activarea Articolului 50, în baza căruia Marea Britanie poate ieşi din UE.

El a subliniat că este nevoie de stabilitate, atât în UE, cât şi în Marea Britanie şi a îndemnat ţările membre, în special pe cele din zona euro, să ia măsuri pentru a se proteja în faţa turbulenţelor de pe pieţe.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS