Donald Trump: Statele Unite se retrag din Acordul privind capacitățile nucleare ale Iranului

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat că Washingtonul se retrage din înțelegerea internațională privind arsenalul nuclear al Iranului.

De-a lungul anilor, Iranul și sateliții acestuia au bombardat ambasade americane și instalații militare, au ucis sute de soldați americani, au răpit, întemnițat și torturat cetățeni americani. 

Dintre toate acțiunile acestui regim, nici una nu e mai periculoasă decît încercarea de a fabrica arme nucleare“, a spus Trump.

El a calificat demersul său drept o “retragere”, ceea ce e – din punct de vedere tehnic – incorect: înțelegerea nu constituie un tratat. Drept urmare, Statele Unite pot doar să o respecte sau să-i încalce prevederile.

Noi sancțiuni la adresa Teheranului vor intra, de asemenea, în vigoare. 

Dacă regimul de la Teheran continuă în acest fel, “va avea probleme cu mult mai mari decît pînă acum“, a spus Trump.

Cu toate acestea, președintele Americii nu a oferit dovezi în sprijinul afirmațiilor sale, iar Iranul a respectat pînă acum prevederile înțelegerii convenite în iulie 2015.

Aceasta a pus capăt unei perioade de 12 ani de discuții fără rezultat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce spune Acordul

Așa-numitul Plan Comun de Acțiune a însemnat, între altele, că Iranul a acceptat să-și limiteze stocurile de uraniu îmbogățit.

Acesta poate fi folosit la fabricarea de armament nuclear.

Donald Trump susține că Iranul ar fi continuat activitățile de producere a uraniului îmbogățit.

Statele Unite ar avea dovezi “certe” că regimul de la Teheran ar fi încercat în continuare să obțină armament nuclear.

Teheranul a acceptat, de asemenea, în 2015 să nu producă plutoniu – substanță posibil de utilizat la crearea bombelor atomice.

În schimb, Națiunile Unite, Statele Unite și Uniunea Europeană au ridicat sancțiunile economice care au lovit din greu republica islamică.

Înțelegerea a fost convenită între Iran și membrii permanenți ai Consiliului de Securitate ONU – America, Regatul Unit, Franța,  China și Rusia.

Acestor state li s-a adăugat Germania.

Aplicarea acordului e monitorizată de Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Iranul insistă că programul său nuclear ar fi urmărit scopuri strict civile.

Poziția europenilor

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a reacționat pe Twitter.

El a promis că U.E. va avea o poziție comună în această privință.

Ea va fi stabilită la summitul european din Sofia, de săptămîna viitoare.

Ministrul de Externe al Regatului Unit, Boris Johnson l-a îndemnat  luni pe Donald Trump “să nu arunce copilul odată cu apa din copaie”, în vreme ce omologul său din Franța –  Jean-Yves Le Drian – a spus fără ocolișuri că Franța, Marea Britanie și Germania vor continua să respecte Acordul.

La rîndul său, președintele Iranului, Hassan Rouhani, considerat unul dintre politicienii moderați de la Teheran, a recunoscut că țara sa va avea unele probleme în lunile care vin, dar a dat asigurări că Iranul își va ține cuvîntul dat.

Emisari din Germania, Franța și Marea Britanie au discutat deja despre această situație cu adjunctul ministrului iranian de externe, Abbas Araghchi, la Bruxelles.

Un demnitar german care și-a păstrat anonimatul a insistat că va fi important “să menținem legăturile cu ambele părți, pentru a evita escaladarea conflictului“.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS