Donald Trump și-a demis consilierul pentru Securitate Națională

Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat marți că i-a cerut demisia consilierului prezidențial pentru Securitate Națională, John Bolton, în urma unor neînțelegeri provocate de sugestiile acestuia.

”L-am informat seara trecută (luni seară, n.red.) pe John Bolton că nu mai este nevoie de serviciile sale la Casa Albă”, a scris Trump pe Twitter.

”Am avut serioase neînțelegeri pe marginea multor sugestii ale sale”, a adăugat el.

Noul consilier prezidențial pentru Securitate Națională va fi nominalizat săptămîna viitoare.

Donald Trump contestase vehement, anterior, relatările de presă conform cărora dorinţa lui de a organiza o întîlnire cu talibanii afgani la Camp David a fost obiectul unor dezacorduri în cadrul echipei sale.

Presa americană a scris că vicepreşedintele Mike Pence, dar şi consilierul pentru securitate naţională, John Bolton, s-au opus venirii talibanilor la Camp David, reşedinţa secundară a preşedinţilor americani şi scena mai multor summituri istorice.

Donald Trump a dezvăluit sîmbătă, tot pe Twitter, că organizase o întîlnire secretă cu liderii talibanilor.

A anulat-o din cauza unui atentat revendicat de insurgenţii afgani, în care a fost ucis şi un soldat american, joi, la Kabul.

Atacul a făcut și o victimă de naționalitate română: Ciprian-Ștefan Polschi era șofer în cadrul structurilor de comandament NATO din Kabul.

Într-un atentat anterior a murit Vasile Rădună, reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul.

Duminică, ministrul de externe al Statelor Unite, Mike Pompeo, a afirmat că soldații americani „au ucis mai mult de o mie de talibani în cursul ultimelor zece zile”.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS