Donald Trump e „foarte interesat” de numărul soldaților americani din România

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți seară, după întîlnirea cu omologul său american, că în discuția cu Donald Trump a fost abordată și tema întăririi efectivelor militare americane în România.

Da, am discutat această chestiune, am adus-o în discuție și am arătat disponibiltatea României de a găzdui contingente mai mari americane și președintele Trump a fost foarte deschis, iar cu secretarul Apărării am rămas noi doi că vom continua discuția foarte aplicată și mult mai tehnică pentru a vedea foarte concret unde se poate realiza așa ceva .

Nu avem nevoie doar așa, generic, de o mărire a numărului, ci vrem să avem mai mulți militari – de exemplu – în Brigada multinațională, în comandamentul regional pe care dorim să-l facem, în poliția aeriană și multe alte lucruri foarte concrete (pe) care, cu siguranță, le voi discuta cu proxima ocazie„, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă a primit un răspuns din partea miliardarului american, Klaus Iohannis a răspuns că Donald Trump este foarte interesat și că tema „va fi urmărită în continuare de secretarul Apărării și aprofundată”.

Pe de altă parte, Klaus Iohannis a declarat că omologul său este de părere că alocarea a 2% din Produsul Intern Brut pentru înzestrarea unei armate naționale din NATO „este puțin”.

Această chestiune am discutat-o deja anul trecut la sesiunea NATO de la Bruxelles.

Președintele Trump este de părere că 2% este puțin și va trebui să avem în NATO o discuție despre această cotă, dar ea nu este o temă specifică bilaterală, pentru că noi suntem la 2%, ne ținem ce am promis și acest lucru a fost remarcat pozitiv„, a afirmat șeful statului.

Preşedintele a fost primit, marţi, la Casa Albă de omologul său american, cu ocazia vizitei oficiale pe care o face în Statele Unite ale Americii.

România găzduiește, prin rotaţie, efective de aproximativ 1,000 de militari din SUA, precum și o instalaţie a scutului american antirachetă.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS