Documentele Panama: s-a ascuns Pedro Almodóvar de Fiscul spaniol?

Săptămînalul francez de satiră Charlie Hebdo a găsit  – încă o dată – coperta perfectă: un amestec între sloganul de după atacul terorist care a vizat redacția revistei, Je suis Charlie, și dezvăluirile din așa-numitele Panama Papers.

Documentele Panama arată cum lideri politici și oameni de afaceri de pretutindeni și-au ascuns averile fabuloase în paradisuri fiscale.

Iar coperta despre care vorbim transmite un mesaj simplu: Je suis Panama.

Care să fie, totuși, legătura dintre cea mai mare scurgere de informații din istorie și cinematograful contemporan?

Legătura poartă un nume celebru – Pedro Almodóvar.

Cel mai recent film al lui Pedro, Julieta, va rula cel mai probabil la ediția din acest an a festivalului de la Cannes.

Din puținul pe care l-am văzut pînă acum, aduce a melodramele subversive din tinerețea omului și o mai și are în distribuție pe Rossy de Palma, o femeie imposibil de descris și pe care nimeni n-ar fi putut să și-o imagineze. Trebuie s-o vezi ca să crezi că există, și nici atunci nu ești sigur.

Necazul e că n-o să ne putem uita la film fără să ne-aducem aminte de ceea ce scrie în Documentele Panama: Almodóvar şi fratele său, Agustín, şi-au deschis o companie offshore în Insulele Virgine Britanice în 1991. Firma a dat faliment relativ repede, trei ani mai tîrziu, și nu există – deocamdată – dovezi de netăgăduit că cei doi ar fi spălat bani.

Dar ziarul El Confidential are dreptate să se întrebe de ce or coincide anii în care societatea respectivă a funcționat cu anii în care regizorul spaniol avea un succes fulminant de încasări.

Agustín a luat asupra sa întreaga răspundere: el s-ar fi ocupat de tot ceea ce presupune administrarea afacerilor, iar Pedro – de filmele propriu-zise.

Dar tot el e conștient că imaginea publică a marelui regizor spaniol a suferit o lovitură grea și adaugă că regretă profund daunele.

Ele ar fi fost provocate “numai și numai de lipsa mea de experiență în primii ani ai societății noastre de familie”. Ai vrea să-l crezi pe cuvînt, dar – vorba românului – cine s-a fript în ciorbă…

Cotidianul ABC, la rîndul său, întregește tabloul: oficialitățile din Spania analizează atent cazurile tuturor cetățenilor spanioli menționați în Dosarele Panama.

Să înființezi o firmă într-un paradis fiscal nu e în sine o ilegalitate, dar Fiscul vrea să verifice dacă persoanele vizate ar fi comis fraude prin intermediul unor astfel de societăți.

Cu alte cuvinte, și Fiscul și fanii lui Almodóvar sunt în situația Kikăi, eroina sa din 1993 care avea nevoie de “un poquito de l’orientación” – un pic de direcție. Sau, dacă vreți, de claritate.

 

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS