DNA se plînge Parchetului că un minister a făcut publice date dintr-o anchetă

Direcţia Naţională Anticorupţie l-a sesizat pe procurorul general al Parchetului General în privința unei posibile infracțiuni de compromitere a intereselor justiţiei.

Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul ar fi inclus într-un comunicat date nedestinate publicului larg din ancheta care vizează instituţia.

E vorba de calitatea persoanelor audiate şi de natura probelor.

Direcţia Naţională Anticorupţie a sesizat procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru a aprecia asupra necesităţii sesizării din oficiu cu privire la săvîrşirea infracţiunii prevăzute de art. 277 Cod penal, respectiv compromiterea intereselor justiţiei, în legătură cu împrejurarea că, în conţinutul unui comunicat dat publicităţii la data de 1 august 2017, Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a inserat date nepublice din cadrul unei anchete penale, de natură să afecteze buna desfăşurare a acesteia”, a anunţat DNA.

În opinia procurorilor anticorupție, datele au fost dezvăluite de Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, identificat doar ca „instituţia guvernamentală”, în condiţiile în care, anterior, Direcţia a emis un comunicat din care rezulta că stadiul în care se află în prezent ancheta impune limite stricte de comunicare publică.

Precizăm că regimul informaţiilor referitoare la acte procedurale efectuate de organele de urmărire penală, respectiv percheziţii, audieri de persoane, etc., este strict reglementat, iar informaţii de acest tip nu pot face obiectul comunicării publice decît în anumite împrejurări, strict determinate de stadiul anchetei şi stabilite numai de organul de urmărire penală„, subliniază DNA.

Marţi, DNA şi Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul au transmis comunicate referitoare la percheziţii desfăşurate cu o zi în urmă la Palatul Victoria.

Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a precizat că, luni, procurorii DNA au făcut percheziţii în patru birouri ale instituţiei,  într-un dosar privind concursurile pentru ocuparea unor funcţii de consilier, organizate în aceeaşi zi.

În cursul zilei de luni, 31 iulie, mai mulţi procurori şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DNA Bucureşti au efectuat percheziţii, în baza unui mandat de percheziţie domiciliară emis de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală, în patru birouri din cadrul Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul, care are sediu principal în Palatul Victoria. Percheziţia s-a desfăşurat între orele 15.00 şi 19.00 şi a vizat concursurile pentru ocuparea funcţiilor de consilier 1 şi consilier 2, organizate de către minister în aceeaşi zi”, se arată într-un comunicat al Ministerului pentru Relaţia cu Parlamentul.

Conform sursei citate, au fost audiate persoane de la cabinetul ministrului şi din minister, au fost făcute fotografii şi filmări pe toată perioada percheziţiilor.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS