Bănuit de luare de mită, primarul general Sorin Oprescu a fost arestat preventiv

La propunerea procurorilor anticorupţie, instanţa a emis, în această seară, mandat de arestare preventivă pentru primarul general al Capitalei.

Sorin Oprescu este suspectat de luare de mită, fiind scos încătușat din locuința sa din localitatea ilfoveană Ciolpani după ce a asistat la percheziția procurorilor, începută în jurul orei 06,00.

Anchetatorii au plecat de la domiciliu cu două cutii care păreau să conțină mai multe documente.

Sorin Oprescu ar fi primit 25,000 de euro mită.

Surse judiciare citate de agenția de știri Mediafax susțin că primarul a primit bani marcați, sub supraveghearea procurorilor.

Flagrant-delictul s-ar fi realizat însă ulterior, în trafic: la locul faptei se aflau alte persoane care nu ar fi trebuit să afle despre dosarul lui Oprescu, pentru că ar fi putut divulga informații altor suspecți.

Potrivit surselor citate, o parte din banii primiţi mită de Oprescu s-ar fi găsit asupra sa, iar o altă parte – la locuinţa din Ciolpani.

Toți banii marcați au fost recuperați de anchetatori.

Suspiciunile

Presupusele ilegalități investigate de DNA s-ar fi comis vreme de doi ani, în perioada 2013-2015.

Dacă bănuielile procurorilor se confirmă, Sorin Oprescu era doar vîrful piramidei: firmele care voiau să li se acorde contracte de lucrări publice ar fi cedat cea mai mare parte a profitului brut unei grupări din administrația locală a Bucureștiului.

De altfel, mai mulți subordonați ai Primăriei și – se presupune – apropiați ai primarului general au fost audiați și ei la sediul central al DNA.

Direcția Anticorupție susține că executanții proiectelor păstrau pentru ei cel mult o treime din profitul generat de contractele încredințate.

Diferența ajungea în buzunarele funcționarilor din Primărie, iar lui Sorin Oprescu i-ar fi fost rezervate zece procente din fiecare înțelegere.

Surse judiciare susțin că denunțătorul l-ar fi filmat pe primar în timp ce primea mita, în noaptea de sîmbătă spre duminică.

Referatul procurorilor

Potrivit referatului în baza căruia procurorii au cerut arestarea primarului, acesta ar fi încasat aproximativ un milion de euro pe parcursul unui singur an.

Un subaltern i-ar fi dat lui Sorin Oprescu mită de nu mai puțin de nouă ori – e vorba de sume între 20 și 30 de mii de euro.

Angajatul respectiv ar fi scăpat astfel de mai multe reclamații potrivit cărora el însuși încasa foloase necuvenite.

Banii primiti de Oprescu in 2013 proveneau în proporţie de 80% din mita încasată de la denunţători pentru contractele încheiate pentru asfaltarea aleilor din Complexul Mogosoaia, iar sumele remise  în anul 2014 proveneau în parte de la lucrările de canalizare făcute la una dintre instituțiile aflate în subordinea Primăriei.

Un alt funcționar din Primărie a povestit că Sorin Oprescu primea mita doar acasă și doar după orele 22-23, pe motiv că nu pot face percheziții atunci.

În referat se mai spune că, odată ajuns la DNA, primarul l-ar fi întrebat pe un alt suspect din dosar dacă banii cu care a fost surprins erau marcați sau nu.

Procurorii spun că Sorin Oprescu ar fi încercat să influențeze depoziția suspectului respectiv, indicîndu-i ce anume să le declare anchetatorilor.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS