Discuțiile Trump-Iohannis: obligativitatea vizelor, energia, securitatea

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți seară, că a discutat cu omologul său american, Donald Trump, despre admiterea României în programul Visa Waiver.

Șeful statului a evitat, însă, să spună dacă s-au făcut pași concreți pentru eliminarea obligativitățiii vizelor de călătorie.

Am discutat și despre admiterea României în programul Visa Waiver, foarte importantă pentru cetățenii români„, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele Trump este foarte interesat de această tematică și sunt convins că specialiștii din administrația americană, împreună cu specialiștii noștri, vor găsi cele mai bune căi pentru a continua o îmbunătățire a acestor aspecte„.

Klaus Iohannis și Donald Trump au adoptat, de asemenea, o declarație comună privind întărirea relațiilor România-SUA.

Resursele din Marea Neagră

Într-un comunicat al Casei Albe se face referire la alte teme ale discuțiilor dintre cei doi președinți.

Statele Unite vor continua să colaboreze cu România pentru susţinerea securităţii energetice în Europa (…), pentru îmbunătăţirea climatului de investiţii şi pentru a ajuta ţara să utilizeze mai bine vastele resurse de gaze naturale.

Aceste eforturi vor amplifica oportunităţile de investiţii pentru companiile americane, vor îmbunătăţi prosperitatea poporului român şi vor consolida securitatea energetică în regiune„.

Companii americane precum ExxonMobil, care ar putea investi în exploatarea rezervelor de hidrocarburi din Marea Neagră, privesc cu scepticism ordonanța 114 a Guvernului, cea așa-zisă „a lăcomiei”.

De altfel, președintele Iohannis a confirmat că „există o preocupare” cu privire la securitatea energetică din România și la investițiile americane din domeniu.

Președintele Trump și ceilalți au exprimat așteptarea ca legislația să fie ameliorată pentru a crește atractivitatea pentru investitorii americani și acest lucru se poate face„, a spus el.

OMV Petrom anunța în toamna anului trecut, după apariția legii offshore, că a amînat luarea unei decizii privind investiția în proiectul de explorare din Marea Neagră.

Explorarea resurselor e un proiect comun OMV PetromExxonMobil.

China și tehnologia 5G

Potrivit Washingtonului, România s-a angajat, pe de altă parte, să colaboreze cu Statele Unite pentru contracararea „riscurilor cibernetice reprezentate de companii chineze în reţelele 5G„.

Klaus Iohannis a adăugat că pe parcursul celei de-a doua sa vizite la Casa Albă a fost semnat un memorandum în această privință.

A fost semnat un memorandum de înțelegere între cele două guverne privind tehnologia 5G, avînd în vedere importanța securității rețelelor de comunicații wireless de generația a cincea pentru asigurarea prosperității, dar și a securității naționale„, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat dacă este posibil ca în România să fie implementată tehnologie 5G americană, șeful statului a răspuns că procedura va fi una publică.

Eu cred că toată lumea s-ar bucura dacă am avea mai multe oferte, inclusiv, sigur, din partea americană.

Aici este vorba însă de firme private care vor veni și noi sperăm să se întîmple acest lucru, însă memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparență, de compatbilitate cu statul de drept„.

Președintele României a avut o întrevedere oficială, marți, la Casa Albă, cu Donald Trump.

Klaus Iohannis a fost primit pentru a doua oară la Casa Albă, după vizita din iunie 2017.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS