Discuții în PNL despre candidatura lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei

Liderii PNL i-ar fi cerut lui Marian Munteanu „să îşi clarifice situaţia administrativă”, urmînd să dea miercuri mai multe explicații  pe tema alegerilor din București.

Şedinţa conducerii PNL de marţi seara a fost precedată de o discuţie a lui Marian Munteanu cu liderii partidului, în sediul central.

Surse politice afirmă că viitorului candidat i s-a cerut să îşi clarifice participarea sa în firme, asociaţii și fundaţii.

Nu s-ar fi invocat posibilitatea retragerii candidaturii sale la Primăria Generală.

În şedinţa PNL ce a urmat s-a stabilit ca un cerc restrîns de lideri ai partidului, printre care Alina Gorghiu, Vasile Blaga, Teodor Atanasiu şi Cătălin Predoiu să aibă o şedinţă, miercuri, de la ora 15, în care să stabilească strategia pentru alegerile locale din Bucureşti.

După această şedinţă, Blaga şi Gorghiu vor susţine o conferinţă de presă comună.

Marian Munteanu a precizat  că a decis să se retragă din unele organizaţii neguvernamentale şi că a iniţiat cesionarea tuturor părţilor sociale pe care le deţine la societăţi comerciale, pentru a nu-i afecta activitatea politică.

Întrebat despre eventuala retragere a candidatului, copreşedintele PNL Vasile Blaga a răspuns „Discutăm mîine (miercuri, n.r.)” și a refuzat să facă orice alte comentarii.

Controverse

În 1990, Marian Munteanu a fost liderul cel mai vizibil al manifestaţiilor anticomuniste din Piaţa Universităţii și unul dintre cei bătuți cu bestialitate de minerii chemați la București.

În 2000, a vrut să candideze la alegerile prezidenţiale, cu sprijinul Alianţei Naţionale – partid rezultat din fuziunea dintre PUNR şi Partidul Naţional Român, condus de fostul director al SRI Virgil Măgureanu.

În urmă cu trei luni, Marian Munteanu, actorul Florin Zamfirescu şi profesorul Florin Colceag au înfiinţat Grupul Pentru România, al cărui scop declarat era ”salvarea României”.

Recent, același Marian Munteanu anunța că a început demersurile pentru înființarea unei platforme civice naționale numite Alianța Noastră.

Într-o proclamație publicată pe 28 martie și semnată de candidatul PNL se spune că organizația își propune, între altele,”blocarea oricăror tentative politico-administrative de a modifica actualul profil – etnic, cultural sau religios – al României”.

Alte obiective: oprirea înstrăinării proprietăților agricole, a resurselor solului și subsolului, recuperarea celor înstrăinate abuziv sau ilegal.

În viziunea asumată de candidatul PNL la Primăria Capitalei, reducerea decalajelor economice față de Uniunea Europeană nu s-ar putea realiza decât prin susținerea capitalului românesc, „singurul cu adevărat interesat să pună în centrul oricăror strategii de dezvoltare spațiul național”.

Îngrijorare

Șapte organizații neguvernamentale, printre care se numără Institutul de Politici Publice și Societatea Academică Română, au cerut conducerii PNL să renunțe la candidatura lui Marian Munteanu la Primăria Capitalei.

Reprezentanții asociațiilor civice spun că Marian Munteanu ar avea simpatii fasciste și că deseori s-a remarcat prin discursuri extremiste.

Marian Munteanu „este incompatibil cu valorile democratice”, consideră directorul adjunct al Institutului pentru Politici Publice, Adrian Moraru.

El a spus la Europa FM că, de-a lungul timpului, candidatul pe care PNL îl propune pentru Primăria Generală a Capitalei a avut simpatii pentru curente fasciste, de care nu s-a dezis niciodată.

În opinia sa, dacă PNL nu va retrage candidatura lui Marian Munteanu, vor avea de suferit atît partidul, cît și imaginea României în plan extern.

Singurul politician liberal care s-a pronunțat categoric împotriva candidaturii a fost deputatul Theodor Paleologu,.

Fostul ministru al culturii a spus că liderii PNL „suferă de o consernantă decerebrare colectivă” şi că Marian Munteanu se va clasa doar pe locul al patrulea în competiţia pentru Bucureşti.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS