Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Șoferii care parchează ilegal pot fi amendați fără a fi nevoie de o fotografie făcută de polițist, Brigada Rutieră a Capitalei crede invers

Brigada Rutieră București nu aplică corect legea în cazul șoferilor care parchează cum și unde îi taie capul, dar nu se află  în mașină în momentul în care trece un echipaj de poliție! Vă amintim, la jumătatea lunii trecute, reprezentanții Brigăzii Rutiere București spuneau la Europa FM că într-o astfel de situație, șoferul poate fi amendat doar dacă mașinii i se face o poză! Și nu cu telefonul mobil al polițistului, ci un aparat foto omologat sau, eventual, cu aparatul radar! Cum situația ni s-a părut ridicolă, am cerut un punct de vedere mai sus. 

Cu greu, am primit un răspuns de la Direcția Rutieră a Poliției Române, care spune așa: “Legislația în vigoare NU instituie obligativitatea agentului constatator de a efectua fotografii sau înregistrări video atunci când constată încălcarea regulilor privind oprirea sau staționarea pe drumurile publice.”  Ne spune mai multe Victor Marin.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Materialul de la jumătatea lui aprilie se referea EXCLUSIV la situația în care un șofer a parcat neregulamentar, dar nu se află la mașină când trece un agent de poliție. Evident, se presupune că polițistul are și altceva mai util de făcut decât să aștepte ca șoferul să vină la mașină și, în acest fel, să îl poate identifica. 

Iată ce spunea acum o lună inspectorul principal Claudiu Costea, de la Brigada Rutieră București:

 – În situația în care conducătorul auto nu se află la fața locului, polițistul procedează la fotografierea sau înregistrarea video a autovehicului oprit neregulamentar cu aparatura din dotarea Poliției Române. Ne referim la aparate foto, aparate radar, omologate și verificate metrologic. 

Reporter: – Dar orice echipaj rutier are în dotare aparat foto sau radar?

Inspectorul principal Claudiu Costea, de la Brigada Rutieră București:  – Nu sunt atât de multe aparate pentru fiecare echipaj în parte. Dar dacă e nevoie de o asemenea constatare, respectiv foto sau video, polițistul solicită prezența unui echipaj care are în dotare așa ceva și care se va prezenta la fața locului. Așa cum spuneam, procedează la fotografiere sau la înregistrarea video. Apoi, se aplică fluturașul de înștiințare. După ce l-a primit, conducătorul auto e obligat să vină la Poliție pentru întocmirea procesului verbal de contravenție. 

Reporter: – Foarte concret, dacă polițiștii văd mașina parcată neregulamentar e absolut nevoie de o probă de imagine? Nu se poate doar pentru că au observat-o polițiștii, spuneți? 

Inspectorul principal Claudiu Costea, de la Brigada Rutieră București:  – Se poate dacă se prezintă conducătorul auto, dacă nu… 

Reporter: – Stați, stați! Îmi cer iertare, domnule Costea. De la început și până la sfârșit am luat în calcul această situație în care șoferul nu se prezintă la mașină. Punct. În situația în care șoferul nu se prezintă, repet, și polițiștii văd mașina parcată neregulamentar, este absolut necesar să vină cineva să facă o fotografie? 

Inspectorul principal Claudiu Costea, de la Brigada Rutieră București: – Este absolut necesar ca un alt polițist care are în dotare acest aparat foto sau, dacă vreți, aparatul radar, să realizeze o înregistra video, pentru a declanșa procedura de sancționare în lipsă.

Pe de altă parte, Cosmin Andreica, președintele Sindicatului Polițiștilor Europol afirma tot atunci că Brigada Rutieră București ar proceda greșit în această speță. La fel ne-au spus și alți polițiști din țară, care din motive evidente, nu au putut să ne acordă un interviu.

A rezultat că Brigăzile Rutiere din România aplică legea în mod diferit, așa că am cerut un punct de vedere Ministerului de Interne. 

Într-un final, am primit un răspuns de la Direcția Rutieră a Poliției Române : “Legislația în vigoare NU instituie obligativitatea agentului constatator de a efectua fotografii sau înregistrări video atunci când constată încălcarea regulilor privind oprirea sau staționarea pe drumurile publice.”

Răspunsul mai menționează că:

“Fotografiile sau înregistrările efectuate de agentul constatator pot fi utilizate ca materiale de probă în cazul unei acțiuni civile pe care contravenientul o poate formula în fața instanței de judecată.”

Așadar, imaginile pot fi utile în cazul unui proces, dar nu sunt obligatorii. Pe același principiu, util ar putea fi și un martor. În fine, ar trebui să știți că am cerut un punct de vedere Ministerului de Interne pe 14 aprilie și că l-am primit pe 14 mai. De fapt, e termenul maxim prevăzut de lege, dar în tot acest timp, am insistat cu telefoane, mailuri sau mesaje pe WhatsApp. Și încă ceva! Situația în care un agent vede o mașină parcată aiurea, fără ca șoferul să fie la fața locului, e una frecventă. Dar agentul respectiv nu are la dispoziție 30 de zile să facă ceva.