Confidenţialitate

Dr. Emilian Popovici: Ne confruntăm cu noi restricții la toamnă dacă rata de vaccinare nu ajunge la 50% | AUDIO

Puțin peste 26.000 de persoane s-au imunizat în ultimele 24 de ore – peste 11.000 dintre acestea cu prima doză.

În acest moment aproximativ un sfert din populație este vaccinată cu schema completă în România.

Avem nevoie ca până la toamnă procentul să ajungă la cel puțin 50%, a spus în această dimineață în emisiunea Deșteptarea la Europa FM vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici. În caz contrar, ne vom confrunta cu noi restricții.

”Eu nu cred că cineva are un interes să se întâmple asta, pentru că asta va însemna măsuri și măsurile vor avea repercusiuni, și pe parte socială, și pe parte de educație a copiilor, și pe parte economică. Eu cred că populația trebuie să înțeleagă că trebuie să ne vaccinăm, chiar dacă vine vara, vin vacanțele, trebuie să ne vaccinăm ca să ne protejăm pentru sezonul de toamnă-iarnă și să nu revenim la ceea ce nu ne dorim să revenim”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Emilian Popovici mai spune că rata mică de infectare pe care o avem în acest moment se explică prin echilibrul la care am ajuns între variantele de coronavirus care circulă acum în România și imunitatea obținută prin vaccinare sau după boală.

Dar acest lucru se poate schimba rapid dacă începe să se transmită în țară o tulpină mai contagioasă, precum delta, cea descoperită inițial în India.

”Există acest echilibru, care se referă, însă, la variantele prezente circulante, care nu se compară ca și transmisibilitate cu varianta Delta. Dacă va intra în acțiune varianta Delta, lucrurile se vor schimba  pentru că o transmisibilitate crescută crește automat numărul de infecții”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.