Confidenţialitate

DEȘTEPTAREA: Animalele de companie, traumatizate de petardele aruncate de sărbători

În noaptea dintre 31 decembrie și 1 ianuarie se înregistrează cele mai multe pierderi de câini și pisici.

De cele mai multe ori, e vorba despre animale care stau în curte. O spun cei de la Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor, dar și fără confirmarea acestora, proprietarii de câini și pisici știau oricum că noaptea de Revelion este una traumatizantă pentru animalele lor. De vină sunt, evident, petardele și artificiile. Ce-i de făcut? Victor Marin are câteva recomandări.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Auzul câinilor sau pisicilor este de câteva ori mai fin decât al nostru. Pot percepe și sunete înalte pe care noi, oamenii, nu le auzim deloc. Așa că petardele și artificiile de Revelion sunt o adevărată tortură pentru câini și pisici, după cum spun proprietarii lor.

– Din punctul meu de vedere, artificiile si petardele ar trebui interzise. Niște vecini au plecat de acasă de Revelion, au lăsat ciobănescul german în curte și a făcut atac de cord. Al meu, când aude petarde, face pipi pe el, tremură, se bagă pe sub mobilă.  În anii trecuți mai vedeam căței de pe stradă care fugeau mâncând pământul și mi se rupea sufletul. 

– Și ce credeți că trebuie făcut? 

– Să ne interzică artificiile și petardele. 

– Nu reacționează niciun câine bine la așa ceva.  Și au mai început și de acum cu petardele și nu cred că au voie. 

 – Am o prietenă cu un fox terrier, care merge la dresaj. Sunt mai mulți câini acolo și dresorii dau cu petarde.. 

– Ca să-i obișnuiască, să nu se sperie? 

– Da, exact.

Presupunând că nu oricine își permite un astfel de dresaj specializat, sunt totuși câteva lucruri pe care le puteți face pentru a vă proteja animalul de companie. O ascultăm pe Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt la Autoritatea pentru Supravegherea Animalelor.

Cătălina Trănescu: – Cele mai expuse sunt animalele care locuiesc la curte. Din cauza zgomotului, încearcă să fugă de acasă pentru a se îndepărta de sursa pericolului. Așa se face că în toată luna decembrie, dar mai ales în noapte de Revelion, ne confruntăm cu un număr ridicat de animale pierdute. Există câteva lucruri pe care le putem face. În primul rând, ar fi ca măcar acum, să luăm în casă animalul pe care îl ținem în curte, pentru a-l proteja cât de cât. În cazul tuturor animalelor, inclusiv al celor care locuiesc în apartamente, ar fi util să le plimbăm cât mai mult. Dacă e obosit, animalul va vrea să doarmă. Dacă nu stăm cu ei în noaptea de Revelion, să lăsăm televizorul aprins și dat mai tare, ca să atenueze zgomotul produs de petarde. La fel, și lumina trebuie lăsată aprinsă, pentru că mai atenuează luminile făcute de artificii. Sigur, ideal ar fi să rămânem acasă, dar dacă nu se poate, sub nicio formă nu trebuie luate la vreo petrecere în oraș. O să treacă și seara respectivă, dar probabil, cu o traumă pentru animale.

Dacă totuși vă pierdeți câinele, și nu doar de Revelion, ideal ar fi ca animalul să fie cipat. În acest fel, dacă e prins de vreo Autoritate pentru Protecția Animalelor, puteți fi contactat rapid. Dacă nu, va trebui să îl căutați personal prin adăposturi, unde legea spune că poate fi ținut cel puțin două săptămâni. După acest timp, autoritățile care nu au suficiente fonduri pot decide eutanasierea câinelui.

Situațiile de acest fel ar fi mai puține dacă românii ar folosi doar petardele și artificiile destinate publicului larg. Acestea conțin cantități mici de explozibil, spune comisarul Mihai Lefter.

Mihai Lefter: – Când cumpărăm articole pirotehnice, trebuie să ne asigurăm că sunt inscripționate cu F1 sau P1. Orice altă categorie poate fi folosită doar de personal specializat, și asta din cauza riscului pe care îl implică folosirea lor. Folosirea altor categorii decât F1 sau P1 de cei care nu au certificate de pirotehnist se sancționează cu amendă contravențională cuprinsă între 5.000 și 7.500 de lei.

Doar în ultima săptămână, Poliția Capitalei a confiscat două tone de artificii și petarde periculoase. Dar cantitatea care ajunge pe piață, la îndemână oricui, este mult mai mare. Lucru care, invariabil, se vede și se aude de Revelion. Lăsând la o parte câinii și pisicile care fac infarct de frică, anual, sute de români sunt răniți de petarde și artificii pe care, de fapt, nu au voie să le folosească.