Confidenţialitate

Despre sănătate, cu responsabilitate: Ce sunt reacțiile adverse la medicamente și de ce este important să le raportăm?

Orice medicament, fie că se eliberează cu sau fără prescripție medicală, poate provoca reacții adverse. La fel și unele suplimente alimentare. Pot apărea semne ușoare, dar și afecțiuni severe, ce pun viața în pericol și necesită tratament imediat.

O reacție adversă e un răspuns dăunător și neintenționat după ce un medicament a fost administrat în doza recomandată. Reacția poate apărea imediat sau până la două săptămâni după ce opriți tratamentul.

Tot reacţii adverse sunt considerate și efectele apărute după supradozarea medicamentului, utilizarea lui greșită, abuzul sau expunerea profesională.

Oricine poate raporta atunci când suspectează o reacția adversă la medicamente, nu doar pacientul, ci și persoana care-l îngrijește, părintele ori reprezentantul legal.

Citiți cu atenție tot prospectul medicamentului pe care urmează să îl luați.

La punctul 4 veți găsi secțiunea “Reacții adverse posibile”, cu informațiile privind eventualele manifestări nedorite, frecvența și gradul lor de gravitate, precum și ce trebuie să faceți în fiecare dintre situații.

Dacă manifestați orice reacție adversă, specificată sau nu în prospect, spuneți medicului dumneavoastră ori farmacistului. Ei vă vor putea sfătui dacă aveți nevoie de tratament medical, dacă trebuie să opriți tratamentul sau să-l schimbați.

Reacțiile adverse pot fi raportate și online pe pagina Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, în secțiunea „Raportează o reacție adversă”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.