Descoperiri arheologice care au schimbat istoria – GALERIE FOTO

De-a lungul timpului, descoperirile arheologice au schimbat percepțiile asupra istoriei omenirii, numeroase informații despre trecutul nostru fiind obținute în urma săpăturilor făcute de arheologi.

Acestea au dus la dezvăluirea unor secrete și mistere în ceea ce privește diferite perioade istorice, civilizații vechi și nu numai.

Armata de teracotă

Un imens mausoleu a fost descoperit, din greșeală, în anul 1947 de un țăran din provincia Shaanxi, China, în timp ce săpa un puț.

Împăratul Qin Shi Huang, primul împărat al Chinei, a organizat construirea unui mormânt regal de proporții uriașe, la care se presupune că au lucrat în jur de 700.000 de muncitori.

Aceștia au realizat mii de luptători de teracotă în mărime naturală, care păzesc mormântul marelui împărat. Săpăturile au oferit cercetătorilor o nouă viziune asupra domniei primului împărat al Chinei.

Manuscrisele de la Marea Moartă

O nouă viziune asupra civilizației antice a fost oferită de manuscrisele de la Marea Moartă, scrise cu aproximativ 2000 de ani în urmă. Acestea au fost găsite în mai multe locuri de-a lungul țărmului nord-vestic al Mării Moarte.

Unele studii au demonstrat că aceste pergamente sunt cu 1000 de ani mai vechi decât primul manuscris din Vechiul Testament.

Inscripția de la Behistun

Acțiunile regelui Persiei Darius I din timpul domniei sale sunt mult mai clare acum după descoperirea unui text gravat de rege într-o faleză a muntelui Behistun, Iran.

Acesta a descris în trei limbi cuceririle sale și evenimente petrecute între anii 523 î.Hr. și 521 î.Hr.

Cheile Olduvai

În nordul Tanzaniei se află un important sit preistoric care ne oferă informații fascinante despre strămoșii omului.

În cheile Olduvai au fost descoperite rămășițe ale unor specii de hominizi, precum Aistralopitec, Homo Habilis și Homo Erectus, dar și rămășițe a strămoșilor cailor, hiparionii.

Templul Angkor Wat

Una dintre cele mai mari temple din lume este Angkor Wat din Cambodgia, iar prima documentație despre această construcție uriașă datează de prin 1601.

Se pare că a fost construit la începutul secolului al XII-lea pentru un rege local și mai este numit și ”sufletul poporului khmer”. Este cel mai complex monument religios, structurat pe trei niveluri cu o mulțime de scări, holuri și este încoronat cu cinci turnuri.

Troia

Legendarul oraș antic Troia, așa cum l-a descris Homer în poemele sale, este astăzi numele unuia dintre cele mai faimoase situri arheologice din lume și se află în Turcia.

În acest loc au fost construite de-a lungul timpului mai multe orașe și a fost un pod cultural între regiunea Troiei și regiunile Mării Egee, Mării Negre, balcanici și Anatolia prin migrație, ocupații, schimb de mărfuri și transmiterea de cunoștințe.

Mecanismul din Antikythera

În jurul anilor 100 î.Hr. a fost construit în Grecia Antică un dispozitiv mecanic destinat calculării pozițiilor astronomice. Acesta a fost recuperat în 1901 de pe o navă naufragiată aproape de insulele grecești.

Potrivit oamenilor de știință, mecanismul este alcătuit din cel puțin 30 de rotițe zimțate așezate într-o cutie de lemn, iar pe partea din față și din spate se află cadrane din bronz.

Aceste cadrane erau folosite pentru a calcula mișcarea stelelor și a planetelor, astfel că acest instrument astronomic era utilizat în navigația maritimă prin determinarea poziției pe hartă în funcție de stele.

Dintele omului denisovan

Un dinte și osul unui deget al unui om arhaic au fost găsite în peștera Denisova lângă Biisk, Rusia.

După multe investigații, oamenii de știință cred că aceste descoperiri arheologice sunt vechi de peste 50 de mii de ani și că aparțin unei specii necunoscute de om care a trăit cândva în Regiunea Altai, Rusia.

Pompeii

Legendarul oraș antic, Pompeii a fost un oraș roman aflat în apropierea orașului Napoli, Italia. Era un port înfloritor și o destinație de lux cu numeroase vile, temple, teatre, băi, un amfiteatru mare, forum și biserică.

În urma erupției vulcanului Vezuviu din anul 79 d.Hr., Pompeii a fost distrus și acoperit în întregime de un strat gros de cenușă.

Orașul a fost regăsit în 1599 de către Domenico Fontana, dar săpăturile arheologice au început abia în 1748.

Această descoperire importantă oferă arheologilor o viziune unică asupra vieții romanilor.

Peștera Lascaux

Peștera din Lascaux este un complex de galerii subterane din regiunea Aquitania, Franța, și conține numeroase mostre de artă rupestră din paleolitic, peste 2000 de picturi cu animale, oameni, dar și semne abstracte.

Peștera a fost amenajată în scopuri turistice după terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial, însă din cauza numărului mare de vizitatori s-au produs deteriorări ale picturilor, astfel că, în 1963 s-a decis închiderea peșterii pentru public.

Piatra Rosetta

Piatra de la Rosetta a fost găsită în timpul unei expediții franceze, conduse de generalul Napoleon Bonaparte, la Rosetta, un mic port pe coasta mediteraneană a Egiptului (astăzi orașul Rashid).

Aceasta cântărește aproape 760 kg, iar textul inscripționat în trei limbaje diferite reprezintă un decret pentru a-l onora pe faraonul Ptolemeu al V-lea.

Machu Picchu

Într-o așezare extraordinară, în mijlocul unei păduri tropicale din munți, la 2430 de metri deasupra nivelului mării, este situat Machu Picchu.

Această faimoasă cetate incașă a fost fondată în 1440 și a existat până în 1532. Ruinele sale pitorești au fost redescoperite în 1911 și sunt cel mai bun exemplu de construcții din piatră ale civilizației incașe.

Sunt aproximativ 200 de clădiri pe o suprafață de 365 de metri lungime și 300 metri lățime.

Foto: brightside.me

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS

Articole Similare