Descoperire crucială: undele gravitaționale au fost observate direct pentru prima dată

Undele gravitaționale, un concept lansat de Albert Einstein cu exact 100 de ani în urmă în celebra sa Teorie a Relativității Generale, au fost observate direct pentru prima dată.

Despre ele nu existau pînă acum decît dovezi indirecte.

Foarte simplu spus, toate informațiile pe care omenirea le-a strîns pînă acum despre Univers aveau o singură sursă – lumina.

Dar există vibrații pe care nu le putem vedea, iar de data aceasta am reușit să “ascultăm” Universul:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Așa sună undele gravitaționale, odată ce ele au fost convertite în unde radio pe care urechea umană le poate percepe.

Sunt pulsații (sau valuri, dacă vreți) care se produc în textura continuului cvadridimensional spațiu-timp. Sună complicat, dar să ne imaginăm o plimbare cu barca pe un lac liniștit – la suprafață se formează unde, mici valuri, care ne însoțesc pe direcția de deplasare. Așa se întîmplă și cu obiectele grele care se deplasează prin spațiu-timp.

Iar în cadrul experimentului organizat în statele americane Louisiana și Washington, au fost detectate undele gravitaționale generate de două găuri negre —obiecte cosmice extraordinar de dense, a căror existență a fost, de asemenea, prevăzută de Albert Einstein.

Avînd, fiecare, echivalentul a aproximativ 30 de mase solare, ele au intrat pe orbită una în jurul celeilalte și s-au ciocnit, dînd naștere unei găuri negre masive.

De ce e observarea undelor una dintre cele mai mari descoperiri științifice ale ultimilor 50 de ani? Pentru că deschide o cale cu totul nouă de a observa Universul.

Undele pe care le-a generat explozia primordială (Big Bang-ul) vor oferi – de pildă – noi date despre modul în care s-a format Universul. Cum ele nu interacționează direct cu materia, precum radiația electromagnetică, se propagă nestingherite prin Univers și pot oferi o imagine de ansamblu asupra întregului Cosmos.

Tot Albert Einstein explica, acum 100 de ani, că spațiul nu este un vid, ci mai degrabă un material, o țesătură cu patru dimensiuni care poate fi trasă ori împinsă de obiectele care se deplasează prin ea.

Iar astfel de fenomene sunt, între altele, cauza atracției gravitaționale.

Descoperirea unelor gravitaționale poate proba Teoria Generală a Relativității și – la fel de important – îi poate găsi punctele slabe, care să fie eliminate sau corectate.

Un pas, adică, spre teoria unitară care să împace fizica clasică, a corpurilor mari, cu fizica cuantică.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS