Deputatul USR Stelian Ion, la Piața Victoriei: Moțiunea de cenzură are șanse „absolut reale” – AUDIO

Moțiunea de cenzură la adresa cabinetului Dăncilă are șanse reale.

Așa a spus deputatul USR Stelian Ion la Europa FM, în cursul emisiunii Piața Victoriei.

Potrivit lui Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, 238 de parlamentari ar fi semnat deja pentru moțiune, cu cinci mai mulți decît ar fi nevoie pentru ca ea să poată fi depusă legal.

În cazul adoptării, un astfel de document duce la căderea Guvernului în exercițiu.

„Sînt șanse absolut reale. Este clar că există un sprijin.

Important este ca cei care au semnat să-și respecte angajamentul și să fie prezenți în momentul votului.

Nu a fost ușor să-i convingem pe cei din Pro România și ALDE să se alăture – vor vota moțiunea pentru că așa consideră că îi avantajează din punct de vedere politic”, i-a spus Stelian Ion lui Tudor Mușat.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deputatul PSD Petre Florin Manole a recunoscut, în aceeași emisiune, că partidul de guvernămînt e într-o situație fragilă.

El s-a întrebat însă ce ar urma în cazul în care moțiunea chiar este adoptată.

„Foarte sincer vă spun că este, probabil, cea mai consistentă – din punct de vedere al susținerii – dintre moțiunile opoziției de pînă acum.

Vă spun la fel de sincer că este mult mai greu pentru toate celelalte partide să se mobilizeze, să treacă peste disensiuni și să facă o majoritate alternativă”, a spus Petre Florin Manole.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În momentul de față, USR susține că ar intra la guvernare doar în urma alegerilor anticipate, astfel încît majoritatea parlamentară să poată anula mai multe dintre deciziile guvernelor de după 2016.

Nici ALDE sau Pro România, formațiunea fostului premier Victor Ponta, nu par dispuse să ia parte la formarea unui nou cabinet.

Drept urmare, în eventualitatea unui succes al moțiunii, desemnarea unui Guvern cu un mandat limitat pare varianta cea mai realistă.

„Strategia rămîne aceeași.

În această perioadă nu poți face reforme de substanță. Prin ordonanță de urgență nu ne dorim să rezolvăm niște probleme structurale: ele trebuie să fie rezolvate în primul rînd pe baza unor proiecte de lege care să fie trecute prin Parlament.

Ai nevoie de o susținere parlamentară puternică. Această susținere parlamentară nu există decît cu Pro România, cu ALDE, care s-au exprimat deja în sensul în care nu doresc să renunțe la secția specială de investigare a magistraților, nu doresc foarte multe lucruri pe care noi ni le dorim”, a încheiat Stelian Ion.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS