Deputații elimină peste 100 de taxe nefiscale. Legea merge la promulgare

Deputaţii au respins cererea preşedintelui Klaus Iohannis de reexaminare a proiectului de lege care elimină peste 100 de taxe nefiscale.

Au vot 174 de voturi pentru respingere, o abţinere şi 85 de voturi împotrivă.

Camera Deputaţilor este for decizional, drept pentru care legea va fi retrimisă președintelui în exact aceeași formă. Ea ar urma să intre în vigoare în prima zi a lunii de după publicarea în Monitorul Oficial.

Președintele ceruse ca Legislativul să dezbată mai atent eliminarea taxei radio-tv.

Liviu Dragnea este inițiatorul legii. “Rar mi-a fost dat să văd o asemenea înverșunare și o asemenea încrîncenare împotriva unei legi care face atît de mult bine“, a declarat liderul PSD.

Aș vrea să nu mai plîngă nimeni pe umărul TVR-ului și radioului (public, n.r.) – de-abia de aici înainte aceste două instituții pot ieși din politizare și pot ieși din dependența față de politică“, a continuat el.

În condițiile în care în fiecare an, prin lege, vor ști că au o sumă foarte clară, n-au de ce să se mai căciulească nici la primul-ministru, nici la Parlament, nici la ministrul de finanțe”.

Obiecții

Înaintea votului, președinta interimară a PNL (Raluca Turcan) a afirmat că adoptarea legii ar pune în pericol radioul și televiziunea publice.

Nu se ştie ce se va întîmpla cu statutul angajaţilor, se mută sursa de finanţare de la beneficiarii acestor două instituţii la bugetul de stat şi riscăm să transformăm aceste două instituţii în simple anexe ale finanţatorului, adică ale Guvernului”, a afirmat Raluca Turcan.

De aceeași părere este preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Din cele 103 taxe propuse pentru eliminare nu avem nicio obiecţie pentru 100 de taxe, dar sunt două despre care ar trebui să discutăm foarte serios.

Parlamentul României nu poate lăsa în nesiguranţă cele două instituţii eliminînd prin această lege taxa radio-tv şi nelăsînd nimic în locul acestor două taxe. Se schimbă filosofia de bugetare a celor două instituţii”, a afirmat Kelemen Hunor.

 

Pe de altă parte, deputata PSD Lia Olguţa Vasilescu a afirmat, de la  tribuna Parlamentului, că “se plăteşte o taxă care duce la aberaţii”.

Mai precis, dacă sunteţi cultivator de roşii şi aveţi o seră, vreau să vă spun că plătiţi taxa radio-tv. De asemenea, dacă aveţi un cavou la cimitir pentru cineva din familie şi acolo este tras un fir de electricitate, plătiţi taxa radio-tv, deşi nu se uită mortul la televizor. Din păcate, aberaţiile acestea sunt tot necorectate”, a afirmat Lia Olguţa Vasilescu.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS