Dăncilă: Iohannis să semneze decretele. Vom merge în Parlament cu o nouă propunere de Guvern

Premierul Viorica Dăncilă a declarat că așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să semneze de îndată decretele de numire a miniștrilor interimari propuși după retragerea ALDE de la guvernare.

Premierul a adpugat că va merge în Parlament cu o nouă propunere de Guvern pentru care va cere votul de încredere.

„Fie că vorbim de rea-voință sau incompetență, decizia CCR spune astăzi întregii țări că președintele Iohannis a încălcat Constituția! Răspunsul CCR de astăzi arată foarte clar abuzul președintelui Iohannis în ceea ce privește refuzul de a numi miniștrii interimari și a asigura funcționarea ministerelor Energiei, Mediului și relației cu Parlamentul.

Așa cum am spus încă de săptămâna trecută, șeful statului a încălcat Constituția cu cinism și nepăsare, generând un blocaj guvernamental și întârzieri în acordarea drepturilor românilor care lucrează în aceste ministere”, a scris Viorica Dăncilă, miercuri, pe Facebook.

Premierul a mai spus că „decizia CCR îl obligă totodată pe președinte să semneze decretele de revocare a miniștrilor remaniați și să motiveze respingerea noilor miniștri propuși, motivare pe care nu am primit-o niciodată din partea președintelui Iohannis, așa cum era firesc în cazul unui asemenea gest”.

Doamna Dăncilă a mai afirmat că așteaptă ca șeful statului să semneze decretele.

„Așa cum am mai spus de nenumărate ori, vom merge în Parlament cu o nouă propunere de guvern pentru care vom cere un vot de încredere. Am arătat că avem o majoritate confirmată și nu ne temem de acest vot. Noi suntem singurii care și-au asumat responsabilitatea continuării guvernării, la care nu vom renunța indiferent de amenințările și piedicile opoziției”, a încheiat Viorica Dăncilă.

CCR a admis parțial conflictul Guvern-Președinție, au spus surse oficiale. Klaus Iohannis e obligat să revoce miniștrii demiși și să numească interimarii.

Președintele României trebuie să motiveze de îndată refuzurile remanierii.

De asemenea Klaus Iohannis este obligat și să numească interimari, pentru a rezolva problema continuității Guvernului, au mai precizat sursele menționate.

În ceea ce privește revocarea, șeful statului trebuie să semneze pentru eliberarea Anei Birchall din funcția de ministrul al Justiției, în contextul în care aceasta fusese propusă ca vicepremier pentru parteneriate strategice.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS