Dan Barna, la Piața Victoriei: „N-aș pune mâna-n foc că moțiunea trece” I AUDIO

Președintele USR, Dan Barna, a declarat la Europa FM că nu este ferm convins că moțiunea de cenzură la adresa cabinetului Dăncilă va trece de votul Parlamentului.

Documentul semnat de 237 de senatori și deputați va fi dezbătut și votat joi.

„Una e ceea ce se promite, alta e ceea ce se întîmplă în dimineața votului”, i-a spus domnul Barna lui Alice Iacobescu, în cursul emisiunii Piața Victoriei, de la Europa FM.

„N-aș pune mîna-n foc că moțiunea va trece, sînt pur și simplu reticent: sper să se-ntîmple lucrul acesta, există premisele ca ea să treacă. Există, la momentul curent, un număr mai mare decît acel 233 de oameni care spun că vor vota moțiunea.

Dar puțina experiență, de trei ani, din Parlament îmi arată că lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum par.

De-asta păstrez o minimă circumspecție față de rezultate”, a declarat Dan Barna.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ce impact ar avea, însă, eventuala cădere a moțiunii de cenzură asupra candidaturii la Președinție a domnului Barna?

Indiferent de rezultat, „oamenii înțeleg foarte clar că acum, nu peste cinci ani trebuie să facem o schimbare”, a răspuns liderul USR.

Moțiunea de cenzură, că trece sau nu, nu schimbă cu nimic situația de criză profundă pe care o are clasa politică din România (…).

De-asta nu sînt foarte îngrijorat de efectele unui sondaj, dintr-o lună sau alta, [asupra] a ceea ce se va întîmpla joi dimineața la moțiune”, a mai spus Dan Barna.

Președintele USR se referă la cel mai recent Barometru Europa FM: potrivit cercetării sociologice făcute de IMAS la cererea postului nostru de radio, după Klaus Iohannis, Mircea Diaconu este creditat în momentul de față cu cele mai multe șanse de a accede în turul al doilea al prezidențialelor.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

USR continuă să susțină că metoda cea mai eficientă de a pune capăt actualei crize politice ar fi alegerile anticipate.

De altfel, partidul de opoziție a anunțat în repetate rînduri că nu se va alătura vreunui viitor cabinet decît în urma unui scrutin – fie la termen, fie înainte.

În cazul unui succes al moțiunii de cenzură, partidul va merge la consultările de la Cotroceni cu pactul pentru anticipate pe care l-a propus deja celorlalte formațiuni parlamentare.

„Lucrurile ar trebui să fie foarte clare: respingem doi premieri formali, după care următorul președinte – imediat după validare – poate să dizolve Parlamentul.

După care, în luna februarie-martie putem avea alegeri anticipate.

Ne întoarcem la popor, ieșim din logica aceasta a blocajului și a crizei”, a declarat Dan Barna.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS