Dacian Cioloș îl revocă din funcție pe ministrul culturii

Premierul Dacian Cioloş a anunţat pe pagina sa de Facebook că marţi va trimite preşedintelui Klaus Iohannis revocarea din funcţie a lui Vlad Alexandrescu, ministru al culturii.

Domnul Cioloș spune că îi va cere succesorului lui Vlad Alexandrescu să continue reformele în domeniu ”în mod transparent şi onest. Dar nimeni nu are proprietatea asolută a reformelor. Nici măcar eu. Fiecare, însă, cred că trebuie să facem ceea ce ne dictează conştiinţa”, a scris Dacian Cioloş, adăugând că viaţa merge înainte.

Premierul a adăugat că „e păcat că domnul Alexandrescu a ales să termine in acest fel. E alegerea dumnealui. Iar dacă domnul Alexandrescu are ceva de spus, să o facă. Mă întreb de ce nu a făcut-o pînă acum, şi de ce nu mi-a comunicat mie sau în guvern situaţiile cu care susţine că s-a confruntat”.

Lumina Sărbătorilor de Paşti să ne lumineze fiinţa. Şi să aşteptăm de la ceilalţi să fie mai buni, prin efortul nostru al fiecăruia de a ne ameliora. Cu Dumnezeu spre noi înşine!”, a încheiat prim-ministrul.

Grupuri de interese

Ministrul demisionar, Vlad Alexandrescu, susţine într-o scrisoare adresată membrilor Grupului pentru Dialog Social (GDS) că a deranjat mai mulți miniştri și grupuri de interese.

El a dat drept exemple cazurile Roşia Montană și Cathedral Plaza, dar şi pe cel al Muzeului Naţional de Artă.

”Prin multe decizii şi acţiuni ale mele, am deranjat grupuri de interese foarte variate. Unele au fost foarte vizibile, cum ar fi interesele de la Roşia Montană sau de la Cathedral Plaza din Bucureşti. Ele mi-au adus încercări directe de intimidare, am fost chemat in Parlament să dau socoteală, sunat de oameni politici.

Cînd am oprit dărâmarea casei Nanu-Muscel din Piaţa Romană am fost sunat chiar de un coleg de Guvern, cu intimidare directă.

Apoi am fost convocat la ASE la o şedinţă de «înfierare» condusă de fostul rector al ASE, actualmente preşedinte al Senatului ASE, acelaşi om care a interzis accesul la Biblioteca ASE pentru consultarea tezelor de doctorat susţinute în acea Universitate”, a mai scris ministrul demisionar.

Vlad Alexandrescu anunța vineri, pe pagina sa de Facebook, că nu îşi va depune demisia din funcţia de ministru al culturii înainte de Paşte, în urma unui acord făcut cu Dacian Cioloş.

Acuzat că nu a gestionat corect conflictul de la Opera Națională București, Ministrul Culturii a anunțat că demisionează pentru că reforma pe care a început-o este periclitată de „forţe retrograde”.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS