Dacian Cioloș: „Foarte probabil, Codruța Kovesi o să ajungă procuror-șef european” – AUDIO

Fost comisar european, Dacian Cioloș crede că șansele Laurei Codruța Kovesi de a deveni procuror-șef al Parchetului European au sporit considerabil.

Afirmația a fost făcută în cadrul emisiunii Piața Victoriei, de la Europa FM.

Comisiile de control bugetar și pentru justiție și libertăți civile din Parlamentul European au votat în favoarea candidatei române.

Tudor Mușat l-a întrebat pe Dacian Cioloș dacă lipsa de susținere din partea Guvernului și a europarlamentarilor trimiși la Bruxelles de către PSD și ALDE nu a avantajat-o, de fapt, pe doamna Kovesi:

Prin atacurile la adresa ei din zilele acestea, și acei oameni care, probabil, încă mai ezitau n-au mai ezitat și iată că au susținut-o”, a răspuns Dacian Cioloș.

De ce ți-e frică nu scapi – de ce îi e frică domnului Dragnea probabil că nu o să scape”, a continuat liderul PLUS.

Știind cum stau lucrurile inclusiv printre unele state membre, foarte probabil Laura Codruța Kovesi va fi susținută și în Consiliu și o să ajungă procuror-șef european”.

Decizia de numire în post se va lua, prin negociere, de către Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

E, însă, justificată observația puterii din București că doamna Kovesi a fost preferată de comisiile din Parlamentul European grație unor negocieri de ordin politic?

În orice Parlament din lume votul e politic, dar în Parlamentul European politicienii au votat după ce-au audiat-o și după ce i-au fost analizate expertiza și competența.

Deci e un vot politic care vine după ce-i e evaluată competența, nu după ce un om e numit politic pe prietenii sau doar pe susținere politică”, a spus fostul premier.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe de altă parte, liderul USR, Dan Barna, a salutat în cursul aceleiași emisiuni protestele magistraților față de adoptarea ordonanței de urgență 7, care modifică semnificativ legile justiției.

Numeroase instanțe și parchete și-au suspendat activitatea și cer Guvernului să abroge documentul asumat de ministrul justiției, Tudorel Toader.

Ceea ce se întîmplă în aceste zile este un abuz la stabilitatea noastră ca stat”, afirmă Dan Barna.

În opinia sa, protestul magistraților este unul “legitim, necesar și firesc”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS