Dacian Cioloș, despre învestirea Guvernului: „Suspiciunea mea e că una spunem și alta facem”

Calendarul întîrziat al audierii miniștrilor desemnați de PNL este greu de explicat, spune la Europa FM eurodeputatul Dacian Cioloș.

Invitat în emisiunea Piața Victoriei, fostul premier s-a declarat surprins că, în Parlament, a existat o majoritate care să fie de acord cu ceea ce numește “această tergiversare”.

Cabinetul Orban va cere luni votul de încredere din partea Legislativului.

„- Și Pro România, și ALDE au votat împotriva Guvernului Dăncilă. Și cu toate acestea, încă o săptămînă și încă o săptămînă…

Suspiciunea dumneavoastră care e?

– Suspiciunea mea e că, de fapt, una spunem și alta facem. Și-atunci, cu un astfel de Parlament n-o să ducem România în direcția în care spunem că vrem s-o ducem.

Putem să ne imaginăm că și PNL-ul își dorește, de fapt, întîrzierea asta?

– Eu sper că nu. Aș îndrăzni să sper că nu. Pentru că PNL-ul e cel care a adunat semnături pentru o majoritate care să dea jos acest Guvern, PNL-ul ar trebui să fie interesat să intre la guvernare imediat.

– Îi suspectați de vreun „blat”, într-o formă sau alta?

– Nu, eu doar constat niște lucruri pe care mi-e greu să le explic. Cu atît mai mult spun că o intrare la guvernare sau o așa-zisă majoritate în Parlament, acum, care să susțină un program de reformă e foarte puțin credibilă”.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Comisiile de specialitate din Parlament nu au acceptat trei dintre miniștrii propuși de Ludovic Orban: pe Florin Cîțu, propus la finanțe, Ion Ștefan (prezumtiv ministru al dezvoltării) și Violeta Alexandru, nominalizată pentru portofoliul muncii.

Premierul desemnat a spus că nu-și va schimba echipa.

Pe de altă parte, Dacian Cioloș insistă că soluția crizei politice actuale ar fi organizarea unui scrutin parlamentar anticipat.

„Știu că nu e ușor cu Constituția actuală (…), dar alegerile anticipate nu sînt imposibile.

Ar trebui să fim interesați cu toții să mergem să ne măsurăm susținerea la vot și să constituim apoi o majoritate care să poată să guverneze România în următorii patru ani.

Din 2020 pînă-n 2024 am avea patru ani curați, fără alegeri și fără campanii electorale, și am putea să ne concentrăm pe guvernare”, a spus Dacian Cioloș.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

 

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS