Confidenţialitate

Cel puțin 2600 de morți în Turcia și Siria în urma celor 2 cutremure devastatoare de luni. Recep Tayyip Erdogan: „Cel mai mare dezastru din 1939 încoace”. VIDEO

Un cutremur violent de 7,4 a zguduit sud-estul Turciei luni dimineața, 6 februarie 2023. Cutremurul s-a produs în apropiere de granița cu Siria. Agenția de Gestionare a Dezastrelor și Situațiilor de Urgență din Turcia (AFAD) a transmis că au urmat 42 de replici, cea mai mare având o magnitudine de 6,6. Cutremurul a fost localizat în orașul Pazarcik, în provincia Kahramanmaras. Cel puțin 2600 de oameni au murit în Turcia și Siria. Președintele turc a catalogat cutremurul drept „Cel mai mare dezastru din 1939 încoace”. La mai puțin de 12 ore, în jurul orei 13:00, Turcia a fost lovită din nou de un cutremur cu o magnitudine de peste 7 pe scara Richter.

Turcia și Siria, lovite de 2 cutremure în mai puțin de 12 ore. Cel puțin 2600 de morți la finalul zilei. Filmul evenimentelor

  • Luni, 6 ianuarie 2023, o zi care ar fi trebuit să-și urmeze cursul firesc atât în cazul Turciei, cât și în cazul Siriei. Sau, cel puțin, așa sperau locuitorii celor două țări atunci când au pus capul pe pernă duminică seara.
  • Nimeni nu avea să știe că în jurul orei 03:00 dimineața, la 03:17 mai exact, Turcia și Siria vor fi victimele unui cutremur catastrofic, evaluat inițial la o magnitudine de 7,8 pe Richter de către US Geological Survey, iar mai apoi la 7,4 de către Agenția de Gestionare a Dezastrelor și Situațiilor de Urgență din Turcia (AFAD).
  • Numărul deceselor ajunsese la peste 1200 când un al doilea cutremur, de peste 7 magnitudine lovea din nou Turcia și Siria în mai puțin de 12 ore de la primul șoc fizic și psihologic pe care îl trăiau deja locuitorii celor două țări.
  • După reacția Casei Albe – care a transmis că este „profund îngrijorată”, aceasta fiind prima reacție externă oficială – a urmat reacția președintelui Ucrainei – Volodimir Zelenski – care a transmis că țara lui este „gata să ajute cu tot ce este nevoie”.
  • Apoi, 1000 de voluntari au plecat din Istanbul pentru a se implica în operațiunile de căutare-salvare a victimelor. Israelul a anunțat că este „pregătit să ajute”, iar Uniunea Europeană – prin vocea lui Josep Borrell – a transmis că „pregătită să sară în ajutor”.
  • România a răspuns apelului Turciei, care a cerut sprijin și a trimis, conform șefului Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) – Raed Arafat – 3 aeronave cu 60 de persoane care comun echipa de salvare din partea țării noastre.
  • Marea Britanie a anunțat prin vocea lui Rishi Sunak că este „pregătită să ajute cu tot ce se poate”. India a transmis că este „alături de poporul turc”, la fel și Israelul.
  • Chiar înainte ca al doilea cutremur să lovească cele două țări, președintele Turciei declara că trăiește „cel mai mare dezastru din 1939 până în prezent”.
  • Apoi, Turcia și Siria au fost zguduite încă o dată de cutremur. Comisia Europeană a precizat că peste 10 echipe de căutare-salvare au fost mobilizate din Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Grecia, Ungaria, Malta, Olanda, Polonia și România. Până și guvernul Cipriot și-a anunțat intenția de ajutor.
  • La finalul unei zile de coșmar pentru Turcia și Siria, numărul total al morților a ajuns la cel puțin 2600.

Evenimentele detaliate în LIVE UPDATE Europa FM

UPDATE 20:26. Bilanțul actualizat al deceselor: Cel puțin 2600 de morți în Turcia și Siria

Cel puțin 2600 de morți au fost raportați în urma celor două cutremure care au lovit Turcia și Siria luni, 6 ianuarie 2023.

UPDATE 17:49. Guvernul cipriot s-a oferit să ajute Turcia. The Guardian: O mișcare rară având în vedere că Ankara refuză să recunoască Cipru oficial. Guvernul cipriot: „Dezastrele naturale nu fac distincție între oameni și naționalități”

Guvernul cipriot s-a oferit să ajute Turcia în aceste momente grele. Este considerat de analiștii externi, conform The Guardian, un pas nou și rar având în vedere că Ankara refuză să recunoască Cipru oficial.

Într-o declarație emisă de Ministerul Afacerilor Externe al insulei din sudul Ciprului, guvernul și-a exprimat „profunda tristețe pentru numeroasele victime ale cutremurului”.

„Sincere condoleanțe către familiile victimelor. Dezastrele naturale nu fac distincție între oameni și naționalități. Suntem solidari cu toți cei care suferă și suntem pregătiți să contribuim la eforturile umanitare ale comunității internaționale”, transmit oficialii ciprioți.

UPDATE 17:45. Bilanțul deceselor actualizat: Peste 2300 de morți

Peste 2300 de decese s-au înregistrat în Turcia și Siria în urma celor două cutremure.

UPDATE 16:50. Prim-ministrul Canadei – Justin Trudeau: „Canada este pregătită să ofere ajutor”

„Informațiile, știrile și raportările, dar și imaginile care vin din Turcia și Siria sunt devastatoare. Gândurile noastre se îndreaptă spre toți cei afectați de acest cutremur major. Canada este pregătită să ofere ajutor”.

UPDATE 16:49. Al Jazeera: Turcia va închide școlile până pe 13 februarie

Ministrul Educației din Turcia a anunțat că școlile rămân închise până pe 13 februarie.

UPDATE 16:46. Antonio Guterres, secretarul general al ONU: „Suntem alături de voi și pregătiți să ajutăm”

Sunt profund îndurerat să aflu despre cutremurul devastator din Turcia și Siria. Condoleanțe sincere familiilor victimelor. ONU este alături de voi și este pregătit să se implice în eforturile de slavare”, a transmis șeful ONU pe Twitter.

UPDATE 16:44. Bilanțul deceselor actualizat: Peste 1900 de morți în Turcia și Siria

Peste 1900 de morți în Turcia și Siria în urma celor două cutremure.

UPDATE 15:45. Putin l-a sunat pe al-Assad să-și prezinte condoleanțele

Președintele Rusiei – Vladimir Putin – l-a sunat pe președintele Sirie pentru a-și prezenta în mod direct condoleanțele.

UPDATE 15:42. Actualizarea bilanțului deceselor: Peste 1700 de morți în Turcia și Siria

Peste 1700 de morți în urma celor două cutremure violente din Turcia și Siria.

UPDATE 15:20. SUA va ajuta Turcia și Siria

Statele Unite ale Americii, printre ultimele țări care au anunțat că vor ajuta statele grav afectate de cutremurul de luni dimineață.

UPDATE 15:17. Israel va trimite ajutoare Turciei și Siriei

Israelul a declarat luni că a primit o solicitare siriană de asistență pentru ajutor în caz de cutremur și este pregătit să ofere sprijin.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că a solicitat ca ajutorul israelian să fie trimis în Turcia, epicentrul cutremurului de luni, relatează Reuters.

UPDATE 14:25. MAE: Numerele de telefon la care pot suna românii afectați de cutremurele din Turcia

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

UPDATE 14:12. China, dispusă să ajute Turcia și Siria

Oficialii chinezi au spus că sunt dispuși să ajute Turcia și Siria, scrie The Guardian citând Reuters.

UPDATE 13:59. Bilanțul actualizat al morților în Turcia și Siria: Peste 1400 de morți.

912 oameni au murit în Turcia, iar 5382 au fost răniți. 2818 clădiri au fost distruse.

326 de persoane au murit în Siria, iar alte 1042 sunt rănite.

UPDATE 13:58. Peste 10 echipe de salvare, mobilizate de UE pentru a ajuta Turcia

Echipe de căutare și salvare au fost mobilizate rapid din Bulgaria, Croația, Cehia, Franța, Grecia, Ungaria, Malta, Olanda, Polonia și România pentru a sprijini Turcia”, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat oficial.

UPDATE 12:48. O replică de 7.7 magnitudine

EMSC a transmis că a avut loc o replică a cutremurului cu o magnitudine de 7.7.

UPDATE 12:36. Președintele Turciei: Cel mai mare dezastru din 1939 încoace

Președintele turc Erdogan a declarat că seismul a fost cel mai mare dezastru din țară din 1939 până în prezent.

Au fost distruse 2.818 clădiri.

UPDATE 12:25. România trimite ajutoare în Turcia. Un echipaj cu 58 de membri pleacă cu 2 aeronave de transport de tip C-130 Hercules și C-27J Spartan

România trimite în Turcia o echipă complexă de ajutor formată dintr-un modul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu 2 câini și tehnică aferentă, o echipă de căutare-salvare cu 2 câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari, medici și asistenți ai UPU-SMURD București (Floreasca) și ofițeri de legătură din cadrul DUS. Echipajul total este format din 58 de membri.

Două aeronave de transport de tip C-130 Hercules și C-27J Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române, execută luni, 6 februarie o misiune internațională de sprijin în Turcia, cu plecare din București, care vor avea la bord echipele de salvatori români, cu tehnică specializată aferentă, pentru a sprijini Turcia, grav afectată de cutremurul de 7,4 magnitudine care a avut loc în dimineața zilei de luni.

UPDATE 12:22. Bilanțul deceselor actualizat: Peste 1200

Peste 1200 de oameni au murit în Turcia și în Siria în urma cutremurului. 912 oameni au murit în Turcia, iar 5383 sunt răniți. În Siria au murit peste 320 de oameni, iar alții 1000 sunt răniți, scrie The Guardian.

UPDATE 12:05. OMS: „Ne vom aștepta la o nevoie crescută de asistență traumatologică pentru tratarea răniților”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) s-a declarat îngrijorată de zonele Turciei care nu au transmis vești bune în urma cutremurului.

„Autoritățile naționale se vor concentra în acest moment pe căutare și salvare”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS pentru Reuters, scrie The Guardian.

„Apoi ne vom aștepta la o nevoie crescută de asistență traumatologică pentru tratarea răniților și pentru a sprijini întregul sistem de sănătate din zonele afectate”, a adăugat purtătorul de cuvânt al OMS.

UPDATE 11:51. Benjamin Netanyahu: „Vom trimite ajutor cât mai curând posibil”

„În numele tuturor cetățenilor Israelului, transmit condoleanțe cetățenilor Turciei în aceste momente dificile pentru ei, în urma cutremurului care a lovit regiunea noastră. La cererea guvernului turc, am instruit toate autoritățile să facă pregătiri imediate pentru a oferi asistență medicală, de căutare și salvare. Miniștrii de Externe și ai Apărării au intrat deja în contact cu omologii lor și vom conveni – în următoarele ore – asupra trimiterii unei delegații cât mai curând posibil”, a transmis Benjamin Netanyahu.

UPDATE 11:40. Premierul Indiei: „Suntem alături de poporul turc”

Premierul turc a scris pe Twitter că India este solidară cu poporul turc și este pregătită să ofere tot ajutorul necesar.

UPDATE 11:33. Centrala nucleară de la Akkuyu nu a fost afectată de cutremur

Centrala nucleară de la Akkuyu – aflată în prezent în construcție – nu a fost avariată în urma cutremurului, a declarat pentru Reuters un oficial al companiei ruse care construiește centrala, relatează The Guardian.

UPDATE 11:08. Coridor aerian pentru echipajele de căutare și salvare

Forțele armate turce au creat un coridor aerian pentru a permite echipajelor de căutare și salvare să pătrundă în zonele afectate de cutremur, a spus ministrul Apărării din Turcia, Hulusi Akar.

„Ne-am mobilizat aeronavele pentru a trimite echipaje medicale, de căutare și salvare în zonele grav afectate de cutremur”, a declarat Hulusi Akar, relatează The Guardian.

UPDATE 10:40. Bilanțul total al morților din Turcia și Siria: Peste 650

Peste 650 de oameni au murit în cutremurul de 7,4 magnitudine în dimineața zilei de luni, 6 februarie 2023, în Turcia și Siria, conform autorităților, scrie The Guardian.

UPDATE 10:24. Prim-ministrul Marii Britanii: „Marea Britanie, pregătită să ajute”

Gândurile mele se îndreaptă către oamenii din Turcia și din Siria, în special către cei din prima linie care lucrează susținut pentru a-i salva pe cei prinși sub dărâmături. Marea Britanie este pregătită să ofere ajutor cu tot ce poate”, a scris prim-ministrul Marii Britanii pe Twitter.

UPDATE 10:13. Operațiunile de la terminalul petrolier turcesc din Ceyhan, oprite

Agenția de transport maritim Tribeca a anunțat că operațiunile de la terminalul de petrolier turcesc Ceyhan au fost oprite pe fondul cutremurului, scrie The Guardian.

Oficialii au anunțat o reuniune de urgență și a precizat că porturile din sud-estul Turciei sunt afectate de cutremur.

Operatorul de conducte din Turcia – BOTAS – a declarat că principalele conducte nu au fost afectate.

UPDATE 09:51. România trimite ajutoare în Turcia

România răspunde apelului de sprijin venit din partea Turciei

În urma consultării cu președintele României, Klaus Iohannis, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a convocat, azi, Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Turcia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de cutremurul de peste 7 grade Richter manifestat noaptea trecută pe teritoriul acestora.

Urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis trimiterea unei echipe RO-USAR, personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, în Turcia, țara puternic afectată de cutremurul de noaptea trecută.

Sprijinul oferit de statul român a fost acceptat de autoritățile turce, precizând, totodată, că echipele de salvatori ale IGSU, împreună cu echipa medicală SMURD București (parte integrantă a INSARAG), alături de personalul Forțelor Aeriene Române din cadrul MAPN, sunt deja pregătite pentru desfășurarea acestei misiuni de sprijin.

Precizăm faptul că sprijinul se va acorda în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

România continuă să-și onoreze angajamentele internaționale, rămânând un partener solidar statelor care se confruntă cu situații majore de urgență”.

UPDATE 09:21. Josep Borrell: „UE este gata să ajute”

Cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene a transmis că blocul comunitar este pregătit să sprijine Turcia și Siria în urma cutremurului devastator,

„Un cutremur devastator a zguduit Turcia și Siria în această dimineață, provocând moartea a sute de persoane și mulți alți răniți. Gândurile noastre sunt îndreptate către oamenii din Turcia și Siria. UE este gata să ajute”, a scris Josep Borrell pe Twitter.

UPDATE 09:17. Bilanțul deceselor în Turcia, actualizat: Aproape 300 de morți și peste 2000 de răniți

284 de morți și peste 2323 de răniți în Turcia, conform vicepreședintelui Fuat Oktay, care a susținut o conferință de presă luni dimineața.

UPDATE 09:15. Zborurile de pe aeroportul Hatay, suspendate

Vicepreședintele Turciei a anunțat că zborurile de pe aeroportul Hatay sunt suspendate din cauza pagubelor provocate de cutremur. Aeroportul se află în sudul Turciei, aproape de granița cu Siria și în apropierea orașului Alep, transmite The Guardian citând Reuters.

UPDATE 09:14. Autoritățile italiene au retras alerta de tsunami pentru coasta de sud a țării

Alerta a fost ridicată la scurt timp după ce cutremurul a lovit centrul Turciei și nord-vestul Siriei. Departamentul de Protecție Civilă din Italia recomandase populației din zonele de coastă să se mute pe terenuri înalte.

UPDATE 09:00. Harta cutremurului de 7,4 din Turcia. Ce zone au resimțit cel mai mult seismul?

UPDATE 08:56. Președintele Israelului: Tel Aviv, pregătit să ajute Ankara

Isaac Herzog – președintele Israelului – a declarat că Tel Aviv este pregătit să ofere sprijin Turciei.

UPDATE 08:52. Reuniune de urgență pentru evaluarea pagubelor, condusă de președintele sirian Bashar Al-Assad

Președintele sirian Bashar Al-Assad a prezidat o reuniune de urgență pentru a evalua pagubele provocate de cutremur, potrivit unei postări pe Facebook a Ministerului sirian al Sănătății, scrie The Guardian.

UPDATE 08:47. Volodimir Zelenski, mesaj pentru Turcia: „Suntem aproape de poporul prieten turc. Suntem pregătiți să ajutăm”

„Sunt șocat la aflarea veștii despre numărul morților și al răniților lăsat în urmă de cutremurul din Turcia. Transmitem condoleanțe famiilor victimelor și le dorim însănătoșire grabnică răniților. Suntem aproape de poporul prieten turc în aceste momente și suntem pregătiți să oferim sprijinul necesar”, a transmis Volodimir Zelenski într-un mesaj pe Twitter.

UPDATE 08:32. Bilanțul morților în Siria crește: Peste 230. Peste 600 de răniți

Cel puțin 237 de oameni au murit în Siria, iar alți 639 sunt răniți.

UPDATE 08:31. 4 morți și 10 răniți în Musabeyli, Kilis

4 morți și 10 răniți în districtul Musabeyli din provincia Kilis, transmite guvernatorul din zonă.

UPDATE 08:26. 1000 de voluntari din Istanbul pornesc către zonele afectate de cutremur pentru a căuta și salva victime

Aproape 1000 de voluntari de căutare și salvare a victimelor pornesc din Istanbul către zonele afectate din Turcia, transmite guvernatorul Istanbulului – Ali Yerlikaya.

Anunțul vine după ce AFAD a solicitat sprijin internațional pentru extinderea eforturilor de căutare și salvare.

UPDATE 08:22. Căștile Albe: „La lumina zilei putem vedea magnitudinea dezastrului din NV Siriei”

„La lumina zilei putem vedea mai bine magnitudinea dezastrului din nord-vestul Siriei, dezastru provocat de cutremurul care ne-a lovit azi, 6 februarie. Echipele noastre sunt în alertă și sunt gata să răspundă victimelor care sunt prinse dub dărâmături. Zeci de victime au fost recuperate până acum”, a scris Organizația Căștilor Albe e Twitter.

UPDATE 07:57. Organizația Căștilor Albe declară stare de urgență în nord-vestul Siriei

„Căștile Albe declară stare de urgență în nord-vestul Siriei în urma cutremurului catastrofal care a cauzat distrugeri în masă. Acesta s-a soldat cu sute de răniți, morți și oameni care au rămas afară în frigul iernii. Temperaturile scăzute și vremea geroasă au contribuit la situația devastatoare.

Drept răspuns, Organizația Căștilor Albe face apel la autoritățile locale, forțele civile și organizațiile umanitare din Siria pentru a se alătura eforturilor susținute de a oferi resurse și de a calma oamenii afectați. Organizația Căștile Albe face apel și la organizațiile umanitare internaționale pentru a interveni prompt în ajutorul populației afectate.

Organizația face apel la comunitățile internaționale pentru a acționa în fața catastrofei și pentru a contribui la măsurile de siguranță care, odată implementate, pot preveni escaldarea situației.

De asemenea, organizația face apel la comunitățile internaționale și pentru a sprijini salvarea civililor din Siria și pentru a pune presiune pe regimul Assad și aliații lor ruși astfel încât să se asigure că zonele afectate nu vor fi bombardate.

Organizația Căștilor Albe asigură oamenii din Siria că echipele sunt complet pregătite și lucrează la capacitate maximă pentru a oferi sprijin oriunde este nevoie.

Condoleanțe familiilor victimelor acestui cutremur”, a transmis Organizația Căștilor Albe într-un comunicat oficial.

UPDATE 07:49. Ministerul Sănătății din Siria: Cel puțin 111 morți și peste 500 de răniți

Cel puțin 111 persoane au fost ucise în Alep, Hama și Lattakia și 516 au fost rănite, potrivit Ministerului sirian al Sănătății.

„Situația este foarte tragică, zeci de clădiri s-au prăbușit în orașul Salqin”, a declarat un membru al organizației de salvare Căștile Albe într-un clip video pe Twitter, referindu-se la un oraș aflat la aproximativ 5 kilometri de granița cu Turcia.

UPDATE 07:29. Reacția Statelor Unite ale Americii la cutremurul devastator din Turcia

Președintele SUA, Joe Biden, a ordonat USAID și altor parteneri guvernamentali federali să evalueze opțiunile de răspuns în zonele cele mai afectate de cutremurul din Turcia și Siria, a declarat consilierul pentru Securitate Națională Jake Sullivan, potrivit unui comunicat.

Sullivan a mai scris pe Twitter că: „SUA sunt profund îngrijorate de cutremurul distructiv de astăzi din Turcia și Siria. Am fost în contact cu oficialii turci pentru a transmite că suntem gata să oferim orice fel de asistență necesară. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația în coordonare cu Turcia”.

UPDATE 07:27. Autoritățile din Italia au avertizat asupra unui potențial risc de tsunami pe coastă

Oficialii au cerut cetățenilor din zonele de coastă să se mute în zone mai înalte și să aștepte mai multe informații din partea autorităților locale.

Serviciul de monitorizare al Centrului seismologic european-mediteranean a declarat pentru Reuters că evaluează riscul unui tsunami.

„Pe baza datelor procesate de Centrul de Alertă pentru Tsunami (CAT) al Ingv, Departamentul de Protecție Civilă a emis o alertă pentru posibile valuri tsunami care ar putea ajunge pe coasta italiană în urma cutremurului cu magnitudinea 7,9 cu epicentrul între Turcia și Siria la ora 02.17. Vă recomandăm să vă îndepărtați de coastă, să ajungeți în zonele cele mai înalte și să așteptați și urmați indicațiile autorităților locale”, transmis oficialii italieni.

UPDATE 07:12. AFAD stabilește 7,4 magnitudinea cutremurului din Turcia. Au urmat 42 de replici – cea mai mare cu magnitudinea de 6,6

Magnitudinea cutremurului din Turcia rămâne 7,4. Specialiștii din cadrul Agenției de Gestionare a Dezastrelor și Situațiilor de Urgență din Turcia au transmis că au urmat 42 de replici, cea mai mare având magnitudinea de 6,6.

UPDATE 06:59. Agenția de Gestionare a Dezastrelor și Situațiilor de Urgență din Turcia (AFAD): 76 de morți și 440 de răniți grav

AFAD declară că cel puțin 76 de oameni au murit în urma cutremurului, iar alți 440 sunt grav răniți.

UPDATE 06:45. Situația din nordul Siriei, deosebit de gravă. Medic: „Ne temem că morții sunt de ordinul sutelor. Suntem sub o presiune extremă”

Potrivit autorităților locale, până în prezent au fost raportate pagube majore în zona de pe partea siriană a frontierei, o zonă care include milioane de persoane deja strămutate intern din cauza războiului. Infrastructură este fragilă aici.

Cel puțin 11 persoane au murit în orașul Atmed și multe altele au fost îngropate sub dărâmături, a declarat telefonic un medic din oraș, Muheeb Qaddour, pentru The Associated Press, relatează The Guardian.

„Ne temem că morții sunt de ordinul sutelor”, a spus Qaddour, referindu-se la nord-vestul controlat de rebeli. „Suntem sub o presiune extremă”.

UPDATE 06:30. Bilanț preliminar al deceselor: 53 de morți

Oficialii turci au stabilit un bilanț preliminar de 53 de morți. Numărul ar putea crește dramatic, transmit aceștia, conform The Guardian.

La sud, peste graniță, în Siria, mass-media de stat a declarat că 42 de persoane au murit și 200 rănite în Alep, Hama și Latakia în urma cutremurului, conform unui bilanț preliminar, a declarat agenția de știri de stat Sana, citând un oficial al Ministerului Sănătății.

UPDATE 06:27. Cel puțin 6 morți și 79 de răniți în Diyarbakir

Cel puțin 6 morți, 79 de răniți și 6 clădiri distruse în sudul provinciei Diyarbakir, conform guvernatorului regional, scrie Agenția Anadolu.

UPDATE 06:22. 23 de morți și 420 de răniți în Malatya

Potrivit guvernatorului regional, citat de agenția de știri turcă Anadolu, 23 de persoane au murit în oraș, iar alte 420 au fost rănite. 140 de clădiri s-au prăbușit, relatează The Guardian.

UPDATE 06:14. Momentul în care produsele dintr-un magazin cu decorațiuni sunt distruse de cutremur. VIDEO

UPDATE 06:06. Cel puțin 8 morți în nordul Siriei

Cel puțin opt oameni au murit în nordul Siriei, potrivit unui spital din regiune.

„Opt persoane au murit în regiunile Azaz și al-Bab”, a declarat o sursă de la un spital local pentru Agenția France-Presse, adăugând că numărul este posibil să crească, deoarece operațiunile de căutare și salvare sunt în curs de desfășurare, scrie The Guardian.

UPDATE 06:00. 5 morți și 30 de răniți în provincia Sanliurfa

Guvernatorul Salih Ayhan a raportat că cel puțin 15 persoane au murit, iar alte 30 sunt rănite în provincie, într-un interviu acordat postului de televiziune turc CNN Turk, scrie The Guardian.

UPDATE 05:52. Ministrul de Interne al Turciei: 10 orașe, afectate de cutremur

Ministrul turc de Interne, Suleymon Soylu, a declarat că 10 orașe au fost afectate de cutremur.

Vorbind cu reporterii luni, oficialul a declarat că orașele Gaziantep, Kahramanmaraș, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir și Kilis au suferit pagube.

Agenția de Gestionare a Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență din Turcia a declarat că seismul a fost resimțit cel mai intens în provinciile învecinate din Kahramanmaraș, dar a fost puternic resimțit și în Hatay, Adana, Osmaniye, Diyarbakır, Malatya și Șanlıurfa.

UPDATE 05:49. AFP: Cel puțin 15 morți

Noi informații ale Agenției France-Presse susțin că bilanțul morților a crescut la cel puțin 15 persoane, numărul acestora urmând să crească mult mai mult. Oficialii locali au declarat că cinci persoane au murit în provincia Osmaniye și alte 10 în Sanliurfa, care se află în apropierea graniței Turciei cu Siria.

UPDATE 05.33. Recep Tayyip Erdogan: „Toate unitățile relevante sunt în alertă sub coordonarea AFAD”

„Transmit gânduri de bine tuturor cetățenilor noștri afectați de cutremur. Toate unitățile relevante sunt în alertă sub coordonarea AFAD”, a scris președintele Turciei pe Twitter.

UPDATE 05:25. 10 morți în urma cutremurului

10 oameni au murit în urma cutremurului de peste 7 grade magnitudine, scrie The Guardian care citează oficiali locali din Turcia.

Știre inițială

Seismul s-a produs la ora locală 04:17 (03:17 Ora României), la o adâncime de 17,9 kilometri, în apropierea orașului Gaziantep, conform datelor furnizate de US Geological Survey.

Sursa foto: US Geological Survey

Cutremurul a fost resimțit în Ankara, dar și în alte orașe turcești, scrie BBC. Un corespondent BBC din Turcia, aflat în Diyarbakir a spus că un centru comercial din oraș s-a prăbușit.

Rushdi Abualouf – producător BBC din Fâșia Gaza – a spus că locuința sa s-a zguduit timp de 45 de secunde.

Seismologii turci au estimat puterea cutremurului la o magnitudine de 7,4. Aceștia au declarat că la câteva minute a urmat și replica, mai scrie BBC.

Cutremur de peste 7 grade magnitudine, resimțit și dincolo de graniță

Cutremurul care a lovit Turcia luni dimineață a fost resimțit și dincolo de graniță, în Liban și Siria.

Replica a avut magnitudinea de 6,7 și a fost resimțită la 10 minute distanță, scrie The Guardian.

Oficialii turci nu au raportat încă decese sau persoane grav rănite, însă mai multe clădiri au fost distruse, mai scrie The Guardian.

Informații de la Agenția de Gestionare a Dezastrelor și Situațiilor de Urgență din Turcia

AFAD – Agenția de Gestionare a Dezastrelor și Situațiilor de Urgență din Turcia – a declarat că seismul a avut o magnitudine de 7,4 și a fost centrat în orașul Pazarcik, în provincia Kahramanmaras, scrie Associated Press.

Mai multe clădiri s-au prăbușit în provinciile învecinate Malatya, Diyarbakir și Malatya, a relatat televiziunea HaberTurk. Nu au fost raportate imediat victime.

US Geological Survey: Replica seismului a avut o magnitudine de 6,7

„La data de 6 februarie 2023, un cutremur cu magnitudinea 7,8 s-a produs în sudul Turciei, în apropiere de granița nordică a Siriei. Cutremurul a fost urmat, 11 minute mai târziu, de o replică cu magnitudine 6,7”, scrie US Geological Survey.

Sursa foto: US Geological Survey

Sursa foto: Twitter / The White Helmets

Citește și: Raed Arafat, despre alertele la seisme: „Nu dăm mesaje, nu le recomandăm la scurt timp după cutremur. Riscăm să avem panică necontrolabilă” | VIDEO