
Paștele este sărbătorit prin felurite tradiții, în fiecare an, în peste 95 de țări din întreaga lume. Deși cutumele diferă în funcție de cultura locală, istoria și religia fiecărui popor, există o tradiție comună, larg răspândită: vopsirea sau încondeierea ouălor de Paște. Acestea sunt vopsite și, apoi, ciocnite și mâncate cu pâine, pască sau cozonac. Dar cum a început, de fapt, tradiția vopsirii ouălor?
Vopsirea ouălor, un obicei străvechi
Originea vopsirii ouălor este inexactă, dar a fost practicată atât în Biserica Ortodoxă de Est, cât și în cea de Vest, încă din cele mai străvechi timpuri. Unele dintre cele mai vechi dovezi ale împodobirii ouălor au fost găsite de arheologi în Africa, scrie Folk Life. Săpături arheologice în Africa de Sud au dus la descoperirea unor ouă de struț decorate, care datează de acum 65.000. Modelele trasate pe cojile ouălor erau unele simple, fiind mai degrabă linii decât simboluri complexe.
De-a lungul secolelor, oul a devenit un simbol al Învierii. Așa cum Iisus Hristos a înviat din mormânt, oul a simbolizat începutul unei noi vieți.
În tradiția ortodoxă, ouăle sunt vopsite preponderent în roșu ca simbol al sângelui pe care Iisus l-a vărsat pe cruce. Tradiția vopsirii ouălor s-a transmis de la o generație la alta și a continuat până în secolul al XXI-lea, iar în zilele noastre ouăle sunt vopsite și în alte culori prin două metode: oamenii folosesc fie metode naturale de colorare – cu foi de ceapă, sfeclă, turmeric, cu frunze de spanac sau pătrunjel -, fie folosind vopsea de ouă din comerț.
În țările creștin ortodoxe, precum România și Grecia, de Paște, oamenii ciocnesc ouăle fierte și vopsite pentru această mare sărbătoare. Potrivit tradiției, după Înviere, persoana mai în vârstă este cea care ciocnește oul celuilalt. Gestul este urmat de rostirea cuvintelor: „Hristos a Înviat!”, la care celălalt răspunde „Adevărat a Înviat”.
Un alt obicei păstrat este ca în dimineața Paștelui oamenii să se spele pe față cu apă dintr-un vas în care a fost pus un ou roșu. Semnificația acestei cutume este legată de frumusețea și sănătatea care ar ajunge la cei curățați cu această apă.
Cele mai complexe și mai elaborate modele ale încondeierii ouălor au fost găsite în Europa de Est, în țări precum Ucraina, Bulgaria sau România.
Muzeul Ouălor „Lucia Condrea” din Moldovița
În România există un adevărat muzeu al ouălor încondeiate. Acesta se află în comuna Moldovița din județul Suceava și cuprinde 106 vitrine care adăpostesc colecții vaste de ouă încondeiate atât în țară, cât și în străinătate.
Semnificația ouălor de Paște
De-a lungul istoriei, oamenii și-au dăruit unii altora ouă la festivaluri de primăvară pentru a marca începutul unui nou anotimp. Ouăle erau considerate un simbol al renașterii, al dăruirii unei noi vieți, al unui nou început. Mâncatul ouălor în zilele Sfintelor Sărbători Pascale a fost astfel asociat cu o binecuvântare.
Sursa foto: Shutterstock