Confidenţialitate

Cum să renunți la zahăr? 5 sfaturi pentru o sănătate mai bună (P)

Consumul unei cantități mari de zahăr este asociat cu mai multe probleme de sănătate. Acesta este adăugat în dulciuri, sucuri, alimente procesate, iar specialiștii au arătat că are rol în dezvoltarea unor afecțiuni precum diabet de tipul 2, boli cardiovasculare, obezitate, carii dentare. Iată ce poți face pentru a renunța la zahăr!

  1. Utilizează îndulcitori bio

Substituenții naturali ai zahărului îți permit să te bucuri în continuare de deserturile preferate. Există o gamă largă de îndulcitori bio din care îți poți alege înlocuitorii pentru zahăr și care contribuie la menținerea stării de sănătate.

Aceștia se adaugă într-o mulțime de preparate și băuturi (sucuri naturale, ceaiuri, cafea). Încearcă alternative sănătoase de îndulcitori din surse bio, precum cei pe bază de Stevia, agave, curmale, arțar.

  1. Verifică etichetele

Citește lista de ingrediente de pe ambalaje și evită-le pe cele care conțin zahăr adăugat. Unele dintre produsele de acest tip sunt conservele, sucurile, snacksurile, sosurile, cremele, muștarul, ketchupul.

În cazul în care achiziționezi fasole sau mazăre la conserve, le poți clăti bine în apă înainte de a le prepara, iar în acest mod, reduci puțin cantitatea de zahăr pe care o conțin.

  1. Evită deserturile cu zahăr

Există în comerț o mulțime de deserturi sănătoase care nu conțin zahăr și care sunt extrem de savuroase. Optează pentru preparatele cu substituenți bio în loc de zahăr.

De asemenea, îți poți prepara acasă diverse rețete și să înlocuiești zahărul cu îndulcitori bio. În acest mod, nu te privezi de micile plăceri culinare dulci, dar nici nu îți pui sănătatea în pericol.

  1. Adoptă o dietă sănătoasă

Mănâncă legume și fructe proaspete, iar dacă simți uneori nevoia de un plus de savoare, adaugă peste ele puțin îndulcitor bio în loc de zahăr. Atunci când dorești să consumi ciocolată, optează pentru cea cu peste 70% cacao. Cerealele integrale și proteinele pot contribui la reducerea poftei pentru dulce, astfel că nu trebuie să lipsească din alimentația ta.

Potrivit studiilor, aportul zilnic de proteine în proporție de circa 25% favorizează senzația de sațietate și contribuie la reducerea poftelor culinare cu aproximativ 60%. Printre sursele de proteine se află carnea slabă, peștele, ouăle, nuciferele, avocado-urile.

Evită să mănânci fructe confiate, deoarece au o concentrație crescută de zaharoză. Iată câteva alternative la acestea:

  • fructele proaspete;
  • semințe (de pildă, cele de floarea-soarelui, de dovleac, de pin);
  • nucifere (de exemplu, nuci românești, alune de pădure, migdale).
  1. Odihnește-te îndeajuns de mult

Este benefic să îți stabilești o rutină de somn pe care să o respecți. Lipsa somnului suficient este asociată cu probleme de alimentație. Din cauza odihnei precare, avem tendința de a consuma alimente cu nivel crescut de zahăr, sare, grăsimi și calorii.

Tulburările de somn au rol și în dezvoltarea depresiei, a nivelului scăzut de concentrare, a slăbirii sistemului imunitar și a apariției obezității.

Limitează consumul unor produse pentru micul dejun

Multe sortimente de cereale pentru micul dejun conțin zahăr adăugat, iar dacă nu le poți evita, redu cantitatea pe care o consumi. Acest aspect este valabil și în cazul unor gemuri, dulcețuri, gogoși, clătite din comerț.

Iată câteva idei de opțiuni sănătoase pentru micul dejun:

  • fulgi de ovăz îndulciți cu puțin sirop bio de agave sau de arțar;
  • iaurt grecesc cu nucifere măcinate și/sau cu bucăți de fructe proaspete;
  • omletă cu brânză și legume fierte.

Reducerea zahărului din dietă oferă numeroase beneficii organismului, de exemplu, reducerea riscului de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare, obezitate și diabet zaharat, contribuie la buna funcționare a proceselor din organism. Folosește îndulcitori bio în loc de zahăr, crește aportul de proteine și nu neglija odihna!

Foto: shutterstock