Cronică de film: Un etaj mai jos, de Radu Muntean

Vinerea aceasta, Radu Muntean își lansează cel de-al cincilea lungmetraj din carieră, Un etaj mai jos.

Proiectat în premieră mondială la Festivalul de la Cannes și selecționat la alte două mari evenimente de gen, Toronto și London Film Festival, Un etaj mai jos vine în cinematografele din România însoțit de zeci de cronici entuziaste în marile publicații ale lumii.

Excelent”, „plin de suspans”, „captivant” și „inteligent” sunt cîteva dintre epitetele folosite de reviste precum Variety, The Hollywood Reporter, Screen Daily sau de cotidianul britanic The Guardian.

Filmul spune povestea lui Pătrașcu, care, după ce are ghinionul de a fi unicul martor la o altercație domestică ce se sfîrșește cu o crimă, trebuie să înfrunte doi „vecini” foarte apropiați: unul este ucigașul, celălalt este propria sa conștiință.

Protagoniștii filmului sunt actorii Teodor Corban și Iulian Postelnicu.

Un etaj mai jos nu e un film polițist, dar are, cred eu, un mai mare potențial de tensiune conținută decît oricare dintre filmele pe care le-am făcut pînă acum”, spune Radu Muntean.

„Nu e un film cu eroi, cu oameni care-și depășesc condiția și au curajul unei lupte corp la corp cu conștiința, ci cu oameni alcătuiți, ca noi toți, mai degrabă din slăbiciuni decît din virtuți”, adaugă regizorul.

„Mi-am dorit să fac acest film nu pentru a judeca personajele sau a da verdicte, ci pentru a pune în discuție noțiuni care, pentru cei mai mulți dintre noi, sună abstract și pretențios.

Adevărul, morala sau conștiința sunt în filmul ăsta circumstanțiale, subiecte despre care nu se poate discuta cu adevărat decît dacă faci un curajos pas în spate. Or, asta e tot ce-mi doresc, să scot spectatorul din zona lui de confort”, mai spune cineastul.

Radu Muntean se află la al cincilea lungmetraj din carieră și la a patra colaborare cu Alexandru Baciu și Răzvan Rădulescu în calitate de coscenariști, dar și cu directorul de imagine Tudor Lucaciu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.