Cronică de film: Secretul nasturelui de sidef, de Patricio Guzmán

Într-o săptămînă cu premiere neglijabile la cinema, cea mai bună alegere rămîne un documentarul lansat vinerea trecută: Secretul nasturelui de sidef (El botón de nácar), de Patricio Guzmán, a fost premiat cu Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu în 2015.

Povestea despre relaţia milenară a omului cu apa este plasată în Chile şi în cel mai mare arhipelag existent pe Terra, poziţionat la sud de republica sudamericană, în Oceanul Pacific.

Aici, cinci triburi au reuşit să trăiască peste 10,000 de ani, reuşind să supravieţuiască unor temperaturi polare şi celor mai puternici curenţi.

Aceste triburi nu au conceptul divinităţii, însă cred în puterea apei şi au învăţat chiar să-i imite fiecare sunet.

În filmul său, care abundă în cadre şi imagini impresionante, regizorul vorbeşte cîțiva dintre cei 20 de descendenţi direcţi ai triburilor din arhipelagul chilian.

Secretul nasturelui de sidef  aduce în discuție și primele campanii de colonizare, de la începutul secolului al XIX-lea.

Dacă la început triburile sunt dezrădăcinate de forţele coloniale din Europa, la finalul secolului ameninţarea vine de pe propriul continent, cînd autorităţile din Chile şi din Argentina vor să le “civilizeze”,.

Zeci de ani mai tîrziu, una din cele mai importante insule din arhipelag devine o închisoare secretă în timpul regimului lui Augusto Pinochet, iar oceanul dezvăluie, după un timp, mai multe cadavre şi dovezi.

Simt că lovitura de stat a lui Pinochet (1973, n.r.) a avut loc anul trecut, luna trecută sau săptămâna trecută. Pentru mine, timpul nu a trecut, iar amintirile au rămas intacte şi mă simt de parcă aş fi rămas prins într-o capsulă de chihlimbar“, spune regizorul Patricio Guzmán.

De altfel, cineastul chilian a fost ţinut în detenţie în Santiago și ameninţat cu execuţia.

În 1973 a plecat din Chile, iar mai tîrziu a devenit unul dintre cei mai apreciaţi regizori sudamericani.

Filmul rulează în patru săli din București, dar și în Brașov, Bîrlad, Constanța, Cluj și Tîrgu Mureș.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.