Cronică de film: „Capul sus!”, de Emmanuelle Bercot

Capul sus! este filmul care-a deschis ediția din 2015 a Festivalului de la Cannes.

O dramă socială despre un delincvent minor, lungmetrajul acesta încearcă din răsputeri să nu strice ziua spectatorului și să-i dea măcar un motiv-două să fie optimist.

Reușește?

 

Cu Malony facem cunoștință încă din primele cadre. Sau, mai degrabă, suntem puși fără menajamente în situația lui: are șase-șapte ani și își face de lucru cu niște piese de lego.

Mama foarte tînără, sătulă să crească de una singură doi copii, i-a făcut deja bagajul și poartă o discuție deloc prietenoasă cu o judecătoare.

Scena e turnată aproape în întregime din perspectiva copilului – camera e așezată foarte jos, figurile adulților intră în cadru abia după ceva vreme, montajul alert (tăieturi multe și bruște) dă de înțeles că inocența eroului are să se ducă repede pe apa sîmbetei.

Capul sus! urmărește, destul de meticulos, traseul întortocheat din anii în care se care formează un om: case de corecție, asistenți sociali, pușcăria minorilor.

Însă sentimentul acut al participării la ceea ce se întîmplă pe ecran se topește cu fiecare minut care trece.

Regizoarea Emmanuelle Bercot își iubește într-atît de tare personajul, își dorește atît de tare să reușească încît parcă nici nu mai are nevoie să-l înțeleagă: comportamentul său de copil-problemă e explicat superficial, contextul social are parfum de telenovelă (arareori am văzut delincvenți minori mai politicoși decît cei din acest film), iar narațiunea nu iese nici picată cu ceară din structura prestabilită.

Poate că asta o fi fost intenția – un basm contemporan tot basm rămîne, trebuie să se termine cu bine -, dar atunci nu prea se explică estetica de film realist, care se străduiește să fie cît mai aproape de viața adevărată.

Altfel spus, Capul sus! joacă pe un teren bătătorit bine (nu odată te duce cu gîndul la filmele fraților Dardenne), însă a venit la un meci de fotbal cu mingea de ping-pong: marchează doar dacă-i dai voie.

Prea multe situații par „puse cu mîna” și rezolvate simplist, în cheie melodramatică, iar actorii din rolurile secundare – și vorbim aici, între alții, chiar de Catherine Deneuve – cîntă cu toții pe o singură coardă.

Finalul, de asemenea, te imploră să plîngi și tu oleacă și ar putea fi folosit fără griji pe post de reclamă pentru serviciile sociale din Republica Franceză.

La adăpostul unei povești despre maturizarea unui puștan, filmul acesta se adresează mai degrabă mamelor: i-am amintit pe frații Dardenne, dar, dacă tema din Capul sus! justifică oarecum comparația, execuția aduce mai degrabă a Forrest Gump.

Ascultă online Europa FM / Descarcă gratuit aplicaţia Europa FM pentru Android sau aplicaţia Europa FM pentru iOS